Sentens

Carpe diem!

laupäev, 19. august 2017

Seenelkäik

Seenevana sõidab koos poja ja naisega metsa  seenele,  et argiaskeldusest närve puhata. Augustis on olnud nii vihma kui sooja, seega oli lootust heale seenesaagile. Meil on ümbruskonnas piisavalt metsi, seega  peaks kõigile  privaatseid seenekohti jaguma. Tavaliselt on männikus, kus kasvab kuuski ja kaski, kasvamas ka kukeseeni. 

Eit ja taat seenemetsas

Metsaalune oli kuiv. Metsa sisenedes ei oska silm kohe sambla alla sihtida. Kase kollakad lehed tekitavad pettekujutuse kollasest kukeseenest. See on muidugi metsa seadus, et hea seenekoha leiad siis kui nuga on korvi torgatud, mingi pisike ämbrike või kilekotinutsakas kaasas. Seente korjamise vahel sai peoga tõmmata hapukaid pohli meelte ergutamiseks.

Kukeseened

Eemalt kukeseeneplatsi nähes ja edasi tormates võib tähelepanu hajuda. Poeg astus rahulikult ja leidis metsast mütsi, mis tundus kuidagi tuttav. Lähemalt vaadates selgus, et see on Seenevana müts, mille ta ise oli isale toonud:) Seenevana muidugi targutas, et ta pani mütsi oksa külge kuivama, pärast hea kaasa võtta.


Pika ringkäigu lõpuks olid kõik õõnsad nõud seeni täis. Ma viisin vahepeal meeste korjatud ämbritäied autosse. Isa ja poeg sattusid korjamisega õige hoogu. Lubasin salli tuua ja sellega Seenevana silmad kinni siduda ning siis ta käsikaudu metsast välja talutada, muidu  ei lõpetagi seenejahti
Kodus ladusime oma saagi laua peale. Laud sai kohe täis.

Seenelaadung

Tegime ja sõime seenekastet,  küpsetasime seene-sibula pirukat.

Võrratu seene-sibulapirukas
Põhi
100g võid
100g peeneks riivitud porgandeid
1dl jahu
1dl kaerahelbeid
0,5 tl küpsetuspulbrit
0,5 tk soola
Segada kõik ained omavahel tainaks. Tainas suruda 26cm läbimõõduga vormi põhja ja seintele. Eelküpsetada 225C juures 10 min
Kate
3tk sibulat
1spl õli
1dl piima
1muna
1küüslaugu küüs
200g riivjuustu
0,5 tl soola
0,5 tl pipart
200 g seeni, mis ei vaja kupatamist
Hakkida sibul ja seened ning hautada õlis. Segada kausis piim, juust, muna ja pressitud küüslauguküüs. Lisada sibula-seenemass. Kallata täidis põhjale ja küpsetada 200C juures 20-25 min.
Mõned purgid kukeseeni jõudsin marineerida. Seda puhastamist ja ohkimist jagus saunaõhtuni. Seenevana õigustab oma nime igati:)
Kui olime koju jõudnud ja seenesaagi tuppa tassinud, vat siis tuli padukas. Seenevana oskas kasvuhoonesse vihmavarju jääda kuni.... kõik oli ära sadanud.
Järgmisel  päeval küpsetasime üllatus-üllatus seenepitsat.

Seenepitsa
Pitsapõhja retsept
4dl nisujahu
2tl küpsetuspulbrit või 1tl soodat+1tl sidrunhapet
0,5tl soola
50g võid
200g hapukoort
Jahu segada kokku küpsetuspulbri ja soolaga, pehme või näppida jahu hulka, lisada hapukoor ja segada ühtlaseks tainaks. Ma olen laual kahe küpsetuspaberi vahel rullinud ümmarguse põhja. Seejärel tõstnud taina koos küpsetuspaberiga plaadile. Sinna peale tomatipasta, eelküpsetatud sibul, seened, paprika, vorstiribad, katnud riivitud juustuga. Küpsetanud ahju keskosas 200 C juures 15-20 min. Selle tainaga jääb pitsa krõbe ja õhuke.

3 kommentaari:

  1. Sügisene traditsiooniline seenelkäik on üks asi, mis mulle on alati meeldinud. Aga ainult ÜKS kord, sest see puhastamise osa pole nii lõbus, kui korjamise osa

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Te saite niiiiiiii palju seeni, lihtsalt uskumatu!

      Kustuta
    2. Olime vist õigel ajal õiges kohas:)

      Kustuta