Sentens

Carpe diem!

esmaspäev, 21. august 2017

Kassisaba ja teised

Lõvisüdamikud elavad Kassisaba linnaosas, seega üks kassisaba peab sümboolselt meie aeda ehtima.

Kassisaba

Pikalehine mailane

Esmasel vaatlusel on kassisaba ja pikalehine mailane väga sarnased. Mõlemal on eresinised õied, sarnased õisikud- tihedad pikad kobarad varre tipus. Esmalt avanevad alumised õied, siis järk-ärgult ülemised. Pikalehisel mailasel ja kassisabal on mõned selged erinevused. 

Kui lehtede asetust varrel uurima hakata, siis on näha, et kassisaba lehed asetsevad paarikaupa vastakuti, pikalehise mailase omad aga enamasti kolmekaupa ümber varre. Selle viimase juhtumi kohta ütlevad botaanikud, et lehed on männastena. Mõlemal liigil on õisikuid tavaliselt vaid üks, kuid vahel võib ülemiste lehtede kaenlas esineda veel väikesi lisakobaraid. Mitu õiekobarat on sagedamini pikalehisel mailasel. Nende kahe liigi eristamiseks peaks aga täielikult piisama lehtede vaatamisest.
Bio.edu.ee



 Longus metsvits

Püstise kasvuga puhmik. Valged väikesed tähekujulised õied on koondunud õisikusse. Õisikud on õitsemise alguses longus, hiljem muutuvad püstisemaks.

Kobar-lursslill

Taime kõrgus on kuni 2m, suurte topelt liitlehtedega. Õied on valged, õisikud pikad (kuni 60cm) püstisel õisikuvarrel, mis on harunenud.  Õitseb augustis, õied on veidi ebameeldiva lõhnaga. On kasutatud lutikate tõrjeks.

Tähkjas liatris

Kõrge varre otsas on piklik tähkjas õisik, mis avaneb ülalt alla, värvuselt punakas-lilla, õitseb augustis.

Virgiinia tonditupik ’ Rose Queen’

Virgiinia tonditupik on püstiste sirgete vartega püsik. Õied paiknevad varre tipus neljatahulises tähkjas õisikus. Õied on iminõgese õitega sarnased. Õitseb augustis, moodustab 90cm kõrguse puhma. 


Tähkjas lavendel

Tähkjas lavendel on meeldiva lõhnaga poolpõõsas, kitsad hallrohelised lehed,
violetsed õied asetsevad tähkjates õisikutes. Õitest saab teha aromaatseid ravivanne, oksi ja õisi sobib panna kappidesse ja riiulitesse koide tõrjeks.

Astilbe valge õisikuga

Astilbe

Madala juurestikuga ja  puituva risoomiga. Õied on väikesed (valged, roosad, punased) paiknevad tipmises püstises külgharudega õisikus, lehed on kaheli- või kolmeli- sulgjagused. Õitsevad juulis-augustis. Meeldib niiske poolvarjuline koht.


Davidi budleia ’Border Beauty’

Sirgete silindriliste võrsetega, õied on punakaslillad, tipmistes 25 cm pikkustes pööristes, lõhnavad. Meelitab liblikaid ligi. Igal talvel külmub kuni maani ära, kuid kevadel taastub hästi ja õitseb sama aasta võrsetel.

Lepalehine kletra ’Pink Spire’

Põõsas on veel noor ja puhkeb õide septembri alguses, pildil on taime õiepungad.

Kletra õisik









2 kommentaari: