Sentens

Carpe diem!

reede, 5. jaanuar 2018

Täna sööme komme,..

homme sööme komme, komme sööme üle-üle -ülehomme. Täpselt nii algas uus aasta. Saabus pakk Islandilt.

Valik komme Islandilt

Oh, jagub siin jagamiseks teistelegi ega me nüüd nii kadedad ka  pole. Suured tänud tütre perele:) Meie poolt  detsembri keskel Islandile saadetud pakk oli  3 nädalat teel, nüüdseks on kohale jõudnud. 
Vanemale inimesele tuleb teha tervisekontrolli nagu autole tehnoülevaatust, kaasas peab olema isikut tõendav dokument, auto registreerimistunnistus. Kontrollitakse, et oleks korras pidurid, tuled, teljed, vedrustus, heitgaasid ja lekked jne. Tuligi aasta algul 24 tundi tervisekontrollis olla, kus siis kontrolliti ’õli’ taset, mootori võimsust, väljalasketoru nõuetele vastavust, vedrustuse ja amortisaatorite tööd, tulede töökorras olekut, signaali võimsust jne. Paar pisiviga leiti, kuid ülevaatuse võib lugeda õnnestunult läbituks.
Seoses tervisega peaks rohkem pöörama tähelepanu ravimtaimede kasvatamisel aias. Nad on dekoratiivsed, saab  üksikuna või rühmadena peenras kasvatada. Osa taimi kasvab põllul- põdrakanep, nurmenukk, kuldvits, angervaks. Suvelillepeenras võiks ollla kummel, saialill, mustköömen, mungalill, rukkilill, raudürt, maarjaohakas:) ja teisigi. Jaanuar ongi ravimtaimede seemnete varumiseks ja nende stratifitseerimiseks õige  kuu.
Aastate jooksul on tekkinud muljetavaldav seemnevaru: poest ostetud, naabrite jagatud, ise korjatud, turult kaasa antud, pärandatud ja jumal teab kuskohast saadud. Nüüd on paras aeg neid varusid tuulutada, aegunud ja ebaõnnestunud  sortide seemned välja sorteerida.

Lilleseemned on  fotoalbumi pilditaskutesse torgatud,
seemned on püütud sorteerida külvamisaja järgi

Keldris tuleks hoiustatud köögivilju kontrollida. Tuli praegu meelde. Käisin oma 4-aastase lapselapsega maja all keldris moosi-mahla ja koogi jaoks õunu toomas. Tüdruku imestus oli ikka päris suur:,,Ah siit te oma moosid kõik ostate, meie käime poest toomas!’’  Õunasort ’Talvenauding’ oli päris hästi säilinud, sai süüa ja koogi sisse lõikuda.

’Talvenauding’

Aias ja õues oleme seni pääsenud lumega seotud töödest. 

HEAD UUT AASTAT  ! Täna veel võib;)

1 kommentaar: