Sentens

Carpe diem!

pühapäev, 8. juuli 2018

Uudised

Eelmise nädalavahetuse kaks viljakat päeva möödusid mittemillegi tegemisega.
Esmaspäeva hommikul helises telefon. ,,Tere, vanaema! Mul on sulle kolm head uudist. Esiteks, algas mul suvepuhkus, teiseks, on vennal vaheaeg ja kolmandaks, on emmel ka puhkus. Kas sa tahad, et me tuleme teile külla?’’   ,,Nojaa, tahan ikka,’’ venitasin uniselt. ,,Selge, venna, kuulsid vanaema kutsus meid külla.’’  Jõudsime Seenevanaga hambaarstile oma hambad ette näidata ja pealelõunat olidki lapsed kohal. 
Vanaemal oli üks kuumaaluse toorik, mis vajas viimistlust. Väike tüdruk värvis ilusti ära, vanaisa kinnitas lakiga. Kui ese valmis sai, siis tahtis Lõvipreili seda endaga koju viia. Vanaema selgitas, et kui lapselaps sõidab linna oma koju, siis see ilus kuumaalus  siin jääb kallist lapselast meenutama.


Korjasime tütretütrega maasikaid. Mida me nendest teha võiksime? Kokteili, smuutit,  toormoosi, pavlova paate igas variandis oli juba tehtud. ,,Teeme moosi!’’ oli tüdruku ettepanek. Kui keedumoos purki sai, tuli piiga tuppa ja arutles. ,,Kui vanaema talvel seda moosi sööb, siis meenutab ta oma kallist lapselast, kes aitas tal seda moosi teha.’’


Kanaputkas sibab ringi igasugu sitikaid, kärbseid, putukaid. Üks ämblik oli nii vaatamisväärne, et seda oli vaja luubiga lähemalt jälgida. Õde hõikas üle õue vennale, et ta luubi kaasa võtaks.  Poiss kohmitses otsida, kohe ei leidnud. Tüdruk kummardas kaheksajalga lähemalt vaatama, aga uudishimulik kana torkas samuti pea lähemale ja naksti pistis ämblikku nahka. Tüdruk oli nõutu näoga:,, Venna, kus sa nii kaua jokutasid, nüüd me ei saagi ämblikku uurida?’’
Ühel õhtul tuli vanaisa tuppa teatega, et noorkanad on nokad punaseks värvinud ja käivad kuke juures. Ta tahtis mõista anda, et kukk juba kargutab noorkanu, varsti mune oodata. Noormees ei saanud mõistukõnest aru ja küsis üle: ,,Kuidas nokad punased?’’ Lõvipreilil oli vastus valmis: ,,Ma tean! Nad käisid maasikaid nokkimas.’’
Pärast Eesti Politseimuuseumi külastust sai koduõuel vana autoga ’sõitu’ teha.


Lõvisüdamik on natuke vanemaks saanud ja üha rohkem huvitavad sportlikud mängud ja liikumine. Eelkooliealise lapsena ei osata väärikalt kaotada ja allajäämine ei ole tugev külg.
Õega  golfi taguda kuni kepid kõverad...


või emaga sulgpalli kõksida on sobiv tegevus.


Kesknädalal käis tütar lastega poes. ,,Vanaema, mul on sulle hea uudis! Me ostsime saunajoogid ära, nüüd saame sauna teha.’’
Sellise nõudmise peale tuli vanaisal värskeid saunavihtasid tegema hakata. Väike saunaline oli vihtade tegemise juures asjaliku näoga. Vanaema sai esimesena sauna kaasa suure viha, lastele tehti natuke väiksem. Nuku ema organiseeris oma hoolealusele ka tillukese viha. Kui laste isa sauna läks, sai tütrelt kaasa hoiatuse, et nukuvihta ei tohi võtta. Viimasena lavalt tulnud vanaisa muigas, et meil oleks nagu kolm karu saunas käinud, kõigil vihad likku pandud.
Seitsmeaastase tasakaalu saavutamine rulal .


Hüppamine on rüblikute lahutamatu osa. Ega selle hüppepalliga ebatasasel pinnal hüppamine ja tasakaalu hoidmine  polegi väga kerge ülesanne.


Reedeks oli tellitud vihmapüha. Hommikul sõitsid noored Rakverre AQVA spasse suplema. Ligunemine väsitas  lapsed päris ära. Õhtuks oldi välja puhatud ja valmis külla minekuks. Sõbranna lapselaps Krislin võttis meid lahkelt vastu. Organiseeris onnimängu, poiss määrati postiljoniks.  Tüdrukud mängisid juuksurit, toonisid natuke juukseid. Lõvipreili tumedatelt juustelt väga näha ei olnud, aga põnevust jagus küllaga.  Kodus ei julgenud tütrele rääkidagi, et vanaemad ei pannud jutuhoos tähelegi neid stiilimuudatusi. See vihmane reede oli lastele elu parim päev:)

Laupäeval paistis taas päike. Ühishetked lastelastega on täis rõõmu. Arutlemise, lugude jutustamise ja laulude kuulamisega saad väikeste inimestega lähedaseks. Varsti viieaastaseks saava lapse südantliigutav kiigelaul oli selline.
,,Tahan! Ei taha!
Ma ise ei tea,
kas olla natuke paha
või päriselt hea..’’

,,Ma ei taha koristada tuba,
palun andke mulle multikateks luba’’

Laulu autor on Airi Liiva

Laupäeva õhtul jooksid lapsed tuppa. ,,Vanaema, meil on üks uudis! Siil noolis täitsa tühjaks selle kanade söögikausi,  mille kanad olid limpsimata jätnud.’’

Pühapäeval saabus poeg maasikatega. Poja näälu pere tegeleb maasikakasvatusega. Ilusad suured, maitsvad, terved ja aromaatsed marjad. Sõime värskelt ja keetsime moosi. Lapsed said soojad moosipurgid kaasa võtta, Lõvipreili tšekkas kastid enne üle, et mingit valskust ei oleks.


Lõunaks oli tütrepoeg paar lõvikonservi ära söönud, ajas oksad laiali (jalgpalli kommentaatorite väljend) ja kutsus onu jalkat mängima.

Seis 3:2 siniste pükste kasuks

Pühapäeva õhtuks sõitsid lapsed oma kodudesse, meie Seenevanaga jäime seda suurt maja ja kanakarja valvama.
Õhtul lapselapsed helistasid ja kinnitasid, et neile meeldis maal olla. Tuletasid meelde, et kui ma linna sõidan, siis ikka sinise veepüssi kaasa võtaksin.

2 kommentaari:

  1. Naersin ennast pooleks. Mitu korda pursatasin kõva häälega naerma! Mulle meeldivad need lastelaste lood.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eks Kutilt tuli ka neid kilde, tol ajal sai kaustikusse üles kirjutatud, blogi ei pidanud veel.

      Kustuta