Sentens

Carpe diem!

reede, 31. august 2018

Ploomitšatni

Chutney on India päritolu vürtsine äädikapõhine puuviljakaste. Chutney pärineb sanskritikeelsest sõnast caţnī , mis tähendab limpsima.  Chutney näebki välja nagu moos, aga magus maitse on segunenud vürtsikashapuga. Ploomichutney sobib punase liha ja juustu juurde, aga ka suitsukala või keedukartuli juurde. Eesti keeles  on õigem kirjutada tšatni. 
Enimkasutatavad koostisosad tšatnides peale mangode on laimid, õunad, virsikud, ploomid, aprikoosid, tomatid. Lisaainetena kasutatakse nelki, küüslauku, koriandrit, sinepit, kaneeli, ingverit, erinevaid pipraid, tamarindi, münti.


 Võib teha tükilise või ühtlaseks peenestatud konsistentsiga. Võib teha ainult mõnest koostisosast, võib kasutada kõiki erinevaid maitseaineid. Peamine erinevus Lääne-Aasia ja läänemaailma tšatnide vahel on see, et me keedame tšatnisid, koostisosi aga tarvitame värskelt. Valisin sellise retsepti, mille koostisosad olid kodus olemas.


Ploomitšatni
1kg ploomipüreed
1 punane tšillikaun
1 riivitud küüslauk
500g suhkrut( pool kogusest oli pruun suhkur)
0,5dl palsamiäädikat
1sl riivitud ingverit (kasutasin ingveripulbrit)
1kaneelikang
1sl sinepiseemneid
1sl paprikapulbrit
1tl soola lisasin lõpuks
Tšllikauna tükeldasin, küüslaugu riivisin (3 küünt). Ploomipüreele lisasin kõik maitseained korraga ja keetsin vaiksel tulel pidevalt segades 45 min, kuni konsistents paksenes ja maitsed segunesid. Panin steriliseeritud purkidesse ja kaanetasin.


Kui ilusti pakendada võib juustuga koos külakostiks viia.

4 kommentaari:

  1. Ükskõik, mida sa ka elus teed, sa alati uurid tausta. Ma lihtsalt oletasin, et tšatni tähendab moosi.
    Me just siin islandlastega rääkisime moosi söömisest. Näiteks neil on apelsini või rabarberi moos, mida nad panevad lihtsalt juustusaia peale. Isegi singisaiale sobib mustika moos. Mulle meenus, kui me väikesed olime, siis iss sõi alati liha moosiga. Kartul-kaste loomulikult kõrvale. Alguses oli imelik vaadata, aga pärast sõime meiegi kuniks see "traditsioon" unustuste hõlma vajus.
    Tundub, et kui nüüd moosile vürtse juurde lisada, siis saab kena lihamoosi jälle ;)

    Head isu!

    VastaKustuta
  2. Tänan toreda kommentaari eest!Lihamoos:D

    VastaKustuta