Sentens

Carpe diem!

neljapäev, 29. november 2018

Angoobiga töötamine

Angoob on toorele ning niiskele saviesemele kantav vedel keraamiline mass.  Levinumad angoobiga töötamise tehnikad.
Angoobiga katmine. Niiske toode valatakse angoobiga üle või kastetakse angoobi sisse. Saab soovitud värvitooni ja pealispind jääb puhas, siidine.
Marmoreerimine. Käsna või riidetükiga pinna töötlemine nii, et see jääb mõnes kohas õhemalt, mõnes kohas paksemalt. Erivärviliste angoobide segamisel saadud muster.

Flandeerimine. Sooritatakse pöörleval kedral. Horisontaalselt kantakse peale erinevad angoobid, vöödid lõigatakse  vertikaalselt läbi teravaotsalise puupulgaga, tekib sik-sakiline dekoor.

Wikipedia pilt    Hiina suhkrutoos   

Reservaaž. Kahevärviline siluetne joonis. Joonis tehakse õli või vahakihiga, kaetakse  angoobiga. Eset angobeerides paljanduvad need piirkonnad kuna angoob vahale ei kinnistu, põletusprotsessis põlevad orgaanilised ained välja.



Skrafiito. Savikeha ja angoobi vaheline hele-tume kontrast.
Tavaliselt  moodustab angoob vahekihi savieseme ja läbipaistva glasuuri vahele. Skrafiito on keraamikas kasutatav tehnika, kus  parajalt kuivanud saviese kaetakse vedela värvilise saviga 2mm paksuselt. Heledale alusmassile kantud tumedamast angoobist graveeritakse jämeda nõelaga  välja soovitud joonis. Tulemuseks on linoollõiget meenutav kahevärviline pind.

Värvilise angoobiga katmine

Joonise välja graveerimine

Angoobmaal. Dekoreerimine pintsli või ballooniga. Kopeerisime pildi järgi kontuurid savitaldrikule. Seejärel kandsime pintsliga angoobi joonisele.

Angoobiga maalimine 

Metsomajoolika ja skrafiito tehnikas savitaldrikud ootavad eelpõletust.

  Kuivamise järel lähevad taldrikud eelpõletusse, seejärel kaetakse värvitu glasuuriga, mis muudab pinnad erksaks ja toob mustri hästi välja. Need tehnikad pääsevad hästi mõjule siledal pinnal. Meile oli juhendaja Merle taldriku toorikud eelnevalt valmis teinud. Tehnika ise oli aeganõudev, aga väga  mõnus nokitsemine.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar