Sentens

Carpe diem!

pühapäev, 9. juuni 2019

Masinapäev Ülenurmel

Eesti Põllumajandusmuuseum korraldas 8.juunil põneva vanatehnika näituse Ülenurme mõisakeskuses. Muuseumi enda uhkuseks on suurim II MS eelsete aurukatelde ja traktorite kollektsioon. Õuealal oli avastamist väärt vanatehnika, põnevad isevalmistatud masinad, mõned uhked auto. GAZ 51-ga sai lõbusõitu teha, muusikat tegi Heino Tartes. Me mehega parkisime oma auto Tartus poja maja ette, edasi sõitsime poja juhtimisel Ülenurme. Ilm oli palav. Mõned pildid ringkäigust.


TEHNIKAVÄLJAK

Näitus Põllumajandusmuuseumi tehnikaväljakul

Isevalmistatud tehnika ala

Valmistanud Madi Tamm Ida-Virumaal, kasutatud mootorratta M-72 mootorit




Eespool linaropsimismasin, tagapool silokombain


Toyota Corona RT-40, 1967 a 

Rolls-Royce Silver Shadow II 1979, Suurbritannia

Auto ninal on talismanikujuke. Ettesirutatud keha, taha painutatud tiibadega jumalannakuju nimega Spirit of Extacy ehk ekstaasi vaim. Skulptuuri modelliks oli lord Beaulieu isiklik sekretär Eleonor, kellesse skulptor lootusetult armus. Seda kujukest hakatigi kutsuma ’lendav leedi’, mis oli esimene metallist kuju Inglismaal toodetud sõiduki kapotil. 

Heino Tartes ja sõbrad

ÕPIKODA. Selles majas on sepa- ja käsitöötuba.


 Sepp vestis mõnusat juttu ja tagus rauda kuni see tuline oli☺.

NÄITUSTE PEAMAJA

Alumisel korrusel oli teraviljanäitus, alates töövahenditest lõpetades saadustega.

Teraviljanäitus

Avatud fondinäituste maja

Fondinäituse elamualas saab vaadata väljapanekuid ja fotosid maarahva elu-olu kohta erinevate ajastutel. Tööprotsesse annavad edasi videod. 
Ait oli maarahva varakamber, seal ongi esemed, mis olid omased aidaruumile. Vasakul pool hobuseriistad ja sõiduvahendid.

Sõitsid saanid, sõitsid reed

 Seina ääres viljakirstud ja ummiknõud. Ülemistel riiulitel lammaste pügamise tööriistad jne. Kaugemal oli puutöövahendid alates noast lõpetades tisleritööriistadega. Teravilja töötlemise  tarvikud, mis on vajalikud vilja koristamise, peksmise, puhastamise, hoidmise ja õlle valmistamiseks.

Mehed õllekannu taga

Paljas lehm

LINAMAJA
Oma muuseumitiiru lõpetasime linamajas, kus asuvad linakasvatuse, kodulindude ja vanatehnika näitus.
Aurukatelde ja traktorite kollektsioon 

Järelveetav aurumasin Marshall 
Võimsus 8 hobujõudu, töörõhk 8 atm
Toodetud inglismaal Gainsborough,s 1909
esimene omanik Karl Kurk Väänikveres, Laeva vallas

Tagasiteel sõitsime mööda lähedal asuvast Lennundusmuuseumist. Sattusime  vaatama Baltic Bees- reaktiivlennukite grupi  aerobaatika programmi. Uhked sini-kollased reaktiivid ägedate lenduritega. Juba üksi taevasse vaatamisest hakkas pea ringi käima, ei kujuta ette, mis tunne lennukis on.


Tore üllatus oli Seenevana kohtumine oma vennaga. Pikk vend oli Saaremaalt tulnud oma poistega Eesti lennupäevadele. Teel värava poole kohtusime, sest pikk mees paistab juba kaugele ära😀.
Ootamatu kohtumine


Õhtuks jõudsime Tartusse. Sõime kala ja kooki, pikutasime natuke ja veeresime koju tagasi. Selline seiklusrikas päev jääb kauaks meelde ja muudab argielu põnevamaks. 

Öösel sadas vihma. Nüüd aed kastetud.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar