Sentens

Carpe diem!

laupäev, 14. september 2019

Kohtunik

Filmi ,,Kohtunik’’ režissöör-stsenarist on Andres Puustusmaa, Eesti-Venemaa 2019 a. 

Peaosades kohtunikuna Mait Malmsten, 

süüdistatava vennana Märt Avandi.

Olgu alustuseks öeldud, et filmil on seost krimkaga sama palju kui sõnal päevitama seos tegusõnaga. ( P.Volkonski väljend). Mul oli kodutöö tegemata, seega ootasin filmi pealkirja järgi midagi kriminaalset.
Puudub oskus allegoorilist filmi ja sürreaalset lugu lahti seletada.

Kohtunik kukutab süüaluse venna paemüürilt alla, kui too oli karjunud talle, et kohtunikul puuduvad tunded. Allalangemisele viitab tegevus Helsingi metroos ja filmi lõpus maa-aluses labürindis. Algab unenäoline teekond, põgenemine vastutusest. Soome reis algas rongipileti ostmisest Karhumäkile. See on ju linn Venemaal, Karjalas! Ebareaalne teekond, kus oli ka koomilisi tegelasi.

 Reisikaaslane, kes pakkus kuulata omaaegseid reportaaže. 


Kaks koolilast suusatasid mööda. Neegripoiss küsis tüdrukult, kas ta tuleb talle naiseks. Tüdruk vastas ausalt, et kui poiss  viis eurot tagasi maksab, siis ta mõtleb.
 Soome teekonnal jätavad kõik tegelased peategelast ükskõikseks: rekajuht, kes pihib oma eluseiku, seksikas taignasõtkuja, tähelepanu otsiv administraator, ülikoolis õppiv taluniku tütar. Kohtumõistjat ei liiguta teiste tunded ega emotsioonid- jalutab mööda nutvast lapsest, ei aita lumme komistanud noormeest. 
Mis Eesti film see oleks kui poleks paljast naist näha ja mis Soomes käik see on kui pole soome sauna. Oli, oli nii üht kui teist koos purjus soome naistega.
Film on mustvalge ja vähese tekstiga.
See film suunab meid endasse vaatama. Mõnikord käitume ise ka nagu kohtunikud, tuginedes oma väärtushinnangutele,  hoiakutele, elukogemusele. Arvame, et meie õigus on suurem teiste omadest. 
Mait Malmstein on tõesti väga hea näitleja. Selles võib kindel olla😊.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar