Sentens

Carpe diem!

esmaspäev, 30. detsember 2019

Jõulud 2019

Jõulumeeleolu loomine algas kodu kaunistamisega, otsisime keldrist välja kasti jõulukaunistustega, elektriküünalde ja muude vidinatega. Kardinad said õmmeldud ja algas küünalde põletamine kahe-, kolme- ja neljakaupa.


 Õues seadsime ka mõned tuled-viled üles.


 Kuuse tuppa toomine tõi jõululõhna majja. Raadio Star FM saatis terve detsembrikuu jõulumuusikat kuulajateni. Enne jõule helistasime headele sõpradele ja pikkade vestlustega meenutasime noorusaegu, vahetasime uudiseid, soovisime tervist ning rõõmu lähedastest. Saatsime sugulastele ka mõned jõulukaardid parimate soovidega. Sinna juurde käis ikka väike sekeldus. Esimesel päeval oli postipunkt juba suletud kui tahtsime markidega ümbrikut osta. Kirjutasime kaardid kodus valmis ja märkisime aadressid ümbrikule. Teisel päeval õnnestus postipunktist margid osta. Siis selgus, et ümbrikud ei jäänud liimiga kinni. Tuli sõita lillepoodi ja värvitu teibiga ümbrikud kinnitada.  Seejärel uuesti postipunkti tagasi ja lipsti ümbrikud postkasti😊
Endalgi on tore pühadetervitusi sugulastelt saada.


Piparkookide küpsetamine käib jõulumeluga kaasas. Kuu algul tegin suurema koguse tainast, mida oleme lastelegi jaganud. Kohustuslik on piparkoogimaja, lastelaste abiga.

Piparkoogimaja 2019

Küpsetamine on meditatiivne tegevus. Enda küpsetiste jagamine tekitab südames sooja tunde. Küpsetamine, jõuluostude tegemine, kingituste otsimine ja pakkimine, lähedastega koos olemine- see ongi jõuluaeg.
Jõululaupäeval võttis poja pere meid lahkelt Tartus vastu. Maitsvat jõululõunat sõime koos minia venna pere ja emaga, vahetasime kingitusi, lugesime luuletusi, jalutasime südalinnas.  Venna pere tegi ,,reesõitu’’.

Raekoja platsil Tartus 

Mare Mikofi ,,Maanaistega’’ sai koos jalgu puhatud

Õhtuks sõitsime rongiga koju tagasi.
Tuledes ja küünaldes majas ootasime oma laste peresid koju. Jõulu esimeseks pühaks jõudis tütre pere kohale. Lapselapsed olid elevil ja hiilisid kuuse ümber ega päkapikud pole kingikotti kuskile ära peitnud. Teise vanaema juures oli rõdu peal mingit sagimist ja kingikoti liikumist märgata, aga siin polnud isegi rõdul peale salatikausi midagi. Igaks juhuks kirjutati kingisoovid paberile  ja  kiri jäeti kuuse alla ootele.
26. detsembriks tellitud lumi oli maha sadanud,  poeg kaasaga meile maale jõudnud. Teisel jõulupühal nautisime ühise perena endi valmistatud jõululõunat. Tähelepanelikud Lõvisüdamed märkasid tuulekotta jäetud kingikoti. Oh, seda elevust!  Algas pakkide jagamine.

Päkapikud

Päkapikud küsisid salme ja laulsid ise pikki laule ja luuletusi. Kuidas need kõik meeles seisavad.


Jõuluvana kingikotis olid enamik kinke metallist- potid, katelok, munakeetja, röster, joogipudel, binokkel, metallist pusle jne.
Reedel olid Lõvisüdamed varakult õues lund kokku vedamas. Nõuti lumelabidat, otsiti välja plastkelk, uuriti lumele jäetud loomajälgi kuuseheki taga, veeretati lumepalle  kokku.

Pühadelumi

Laupäeval oli saunaõhtu koos kõikide rituaalidega. Priskest söögist kosununa ja puhastena heitsime magama. Pühapäeval sõitis tütre pere linna tagasi ja lumi läks koos nendega.
Mõnusat jõulumeeleolu püüame hoida endis terve pika talve. Head vana aasta lõppu!


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar