Sentens

Carpe diem!

laupäev, 29. veebruar 2020

Veebruari koolivaheaeg

Esmaspäeval, 24. veebruaril tähistasime vaikselt Eesti  Vabariigi 102.aastapäeva.

Põletasime küünlaid ja sõime

sinise mustika, valge piima ja musta leiva värvi torti

Pärast lõunat saabusid Lõvisüdamikud ligundmärgade riietega. Teise vanaema juures käidi vett täis sadanud kraavi sügavust mõõtmas. Miks need kindad vettinud olid, sellest ei saanud hästi aru,  kummik oli ju muda sisse kinni jäänud.
Õhtuse hambapesu ajal hakkasin lapselapsi noomima vee raiskamise pärast. Puhas  vesi on meie maavara, seda peab kokkuhoidlikult kasutama, elektriboiler soojendab vett ja ma pean elektri eest ka maksma. Siis ei jää raha ju sõitude ja üllatuste jaoks. ,,Jaa-jaa, ma sain aru,’’ ütles poiss ja vajutas kraani kinni. Tüdruk oli sellest juurde tulnud tarkusest tükk aega vagusi, aga ei pidanud kaua vastu. ,,Aga kui vanaisa pesi nõusid ja  lodistas veega, kas ta peab ka siis vee eest maksma?’’
Järgmisel päeval oli õues mõni kraad sooja ja plaanisime kanad kasvuhoonesse saata. Lapsi nähes ajas kukk  rinna uhkelt ette nagu pulmakukk muiste.  Kobises ja targutas hilise ärkamise üle. Ripsutas tiiba ja laulis väljakutsuvalt. 

Kooliväline lugemine

Ma arvan, et see kooliväline lugemine on mõeldud vanaemade-vanaisade jaoks. Ma olen koolivaheaegadel oma lastelaste kõrvalt uuesti läbi lugenud mitu raamatut. Elanud kaasa tuletõrjekoera Nublu seiklustele, tuletanud meelde Pipi vallatuid tempe.  ,,Timm Thaler ehk müüdud naer’’ ja ,,Kärbeste Jumal’’ kirjeldavad teismeliste poiste loomust ja  võitlust ellujäämise eest äärmuslikes tingimustes. Aidi Valliku raamatust ,,Kuidas elad, Ann’’ sain teada, kuidas elas kaheksakümnendate punkpõlvkond.  Nüüd siis vahtkummist kutsu Nässu sõprus lasteaiapoisi Taaviga  raamatust ,, Koer taskus’’.  Poiss luges raamatut valjusti, õde kuulas tähelepanelikult ja vahepeal nõudis täpsustust: ,,Venna, loe uuesti, ma ei saanud aru,  miks ei tohi Nässut lasteaeda kaasa võtta?’’
Vanaisa piiramatute tagavarade hulka kuulub kõrge munakarpidest torn. Need munakarbid olid kui näitlikud õppevahendid, mis leidsid mitmekülgset kasutamist.

Must kukk

Tukkuv kukk kõvera nokaga

Kukekari

Suled olid kohaliku kuke ja kanade käest saadud. Kotkasulgi polnud, aga tuba nägi välja nagu hakataks war bonnet kokku panema.
Õhtul kutsuti meid munakohvikusse. Soola-pipratoosid olid kanapiltidega, munalõikuriga sai tellida sektoriteks või viiludeks lõigatud mune. Pakuti munavõileibu, meesaia, kommi ja  küpsiseid. Arveldamine käis sularahas. 

Munakohvik


Vanaisa soovis osta ühte munaleiba, mille hind oli 4.senti. Palus lisada kurgiviil ja natuke soola munaleivale. 


Kohe lisati 25% teenustasu ehk 1 sent juurde, kokku 5 senti. Kui ostja pakkus 6 senti, siis müüja vaatas kiire pilguga üle laua, mida juurde pakkuda, peaasi, et äri ikka kasumlik oleks.
Kolmapäeva hommikul kattis maad kohev lumevaip. Vanaisa hall pea ja austamist väärt radikuliit ei luba väga tormakaid ja kiireid liigutusi teha. Lapselapsed haarasid tööriistad endale ja lumelükkamine võis alata.

Poiss tegi teed ees ja tüdruk pühkis järelt

Lõvipreili jälgis tähelepanelikult ümbrust: ,, Kellegi teise lapsed ei lükka lund. Ainult teie maja ees on nii puhas! ’’ Lõime uhkusest rinna kummi. Maja taha korvpalliplatsile oli vanaisa tekitanud väikse liuvälja, kus sai vastlaliugu lasta.



Õhtuks olid maja ette tuisanud uued hanged. Keraamika töötuppa sõidutas meid vanaisa, kõrvaltänavad olid lumest puhtaks lükkamata ja oht oli hange kinni jääda. Savitoas vormisid lapsed tasse ja mängisid papagoidega. Eluks tarvilikud papagoisuled võeti kaasa.
Järgmisel hommikul vaatas tüdruk kella ja ütles: ,,See kell ei ole ikka veel 11 saanud. Eile õhtul kui magama läksime, siis oli pool 11, nüüd ikka pole 11- ni jõudnud’’. Võtsin oma oskused kokku ja püüdsin selgitada, et kell on juba 12 ringi ära teinud. No ega neiu selle peale oma isiklikku arvamust ära ei andnud.

Hommik algas jälle lume lükkamisega

Neljapäeva hommikuks oli mul juuksuri juurde aeg kinni pandud. Juuksurisse läksime kahekesi tütretütrega, mehed jäid koju lund lükkama. Väike tüdruk on lobisemise peale mihkel ja nii ta seal esineski kui stiiliguru. Juuksur küsis, kas tal oleks ka vaja juukseid lõigata, mille peale tütarlaps andis teada, et tema käib Tallinnas salongis lõikamas. Toonitas, et on linnas näinud, kuidas mõndadel on künkad pähe tehtud. Sellise moeuudise peale pidi juuksur mul äärepealt käärid silma torkama. Künkad=tupeeritud soeng, mis võib ka hõredaid juukseid kohevana hoida.
Ärplesin lumerohkusega  saarlaste ees. Meil linnud võtavad kanaaias lumevanni, lund on 15-17 cm.

Vares on peadpidi lumehanges

Saarlased võtsid tagataskust oma trumbid välja ja saatsid pildi oma lumeküllusest.
Jõudsin oma eluloo ja sportlike saavutustega lastelaste ees suurustada ja kiidelda lumerohkete talvedega, kus siis sai suusatamas käidud. Kohe tuli korraldus suusad välja otsida ning rajad sirgeks sõita. Kui nüüd kolm päeva lund peab, tuleb kõik talvemõnud ära nautida. Kodutänav oli umbes paras koht harjutamiseks. 



Suusatati ilma keppideta

Keppidega

Kelgutati lumepalli Tupsuga

Reedel oli lumi veel maas. Vanaisa on tark mees- kuulab raadiot, loeb lehti ja vaatab telekast laskesuusatamist. Tüdrukule monteeriti ka suusad külge. Nii moodustuski õppegrupp kahest liikmest ja  treener-vanaisast.

Suusatama


Treener innustab raja kõrval sõitjaid. Nagu taamal paistab on üks võistleja jõudnud juba lamamistiiru. Kui suusatund läbi sai, tulid sportlased õhetavate põskedega tuppa; kes kurtis raja tehnilise seisukorra ja suusavarustuse üle, kes oli määrdega alt läinud. Reede õhtul tulid Lõvisüdamike vanemad maale. Pärast väsitavat töö- ja spordinädalat oli reedeõhtune saun kontimööda. Kõik puhtaks pestud ja läbi viheldud.


Laupäeva hommikul tehti peatreeeneri juuresolekul veel mõned treeningringid. Peatreener pani ise ka suusad alla, et kontrollida raja seisukorda ja testida määret. Kuna hommikul sadas värsket lund, siis rada oli pehme ja tulemused ei olnud kõige paremad. 
Oligi aeg mängud, riided,  raamatud kokku pakkida ja koduteele asuda. Lapsed olid mängud ühtlase kihina  kolme korruse vahel laiali laotanud. Korras kodu on raisatud elu. Ja  ongi vaheaeg läbi. Rõõmsat kooliaega!






2 kommentaari:

  1. "kuidas mõndadel on künkad pähe tehtud"
    Ma naersin pisarateni, ei saanud tükk aega postitustki edasi lugeda. Need lapselaste tegemised on ikka alati nii naljakad! Kallid teile

    VastaKustuta
  2. Lastelastega tegelemine hoiab vaimu värskena ja keha virgena, kunagi ei tea, mis idee järgmisena teostamist vajab.

    VastaKustuta