Sentens

Carpe diem!

teisipäev, 26. mai 2020

Rabarberi-mannavaht, saiavorm rabarberiga

Rabarber on saanud oma nime kuulsa kaubatee järgi. Uuralis kasvanud ja ravimtaimena tuntud taime veeti Vahemere maadesse mööda Volga jõge, mis oli barbarite peatee ( rha barbaru)
Rabarber sisaldab rikkalikult K-vitamiini, kaltsiumi, kaaliumi, mõõdukalt fosforit, rauda, B-rühma vitamiine, C-vitamiini ja karotiini, õun-, sidrun-  ja oblikhapet, flavonoidide ühendeid. Rabarber sisaldab kuni 93% vett,  kiudaineid.
Rabarberit ei ole soovitav kasutada suures koguses oblikhappe tõttu. Oblikhape viib organismist kaltsiumi välja. Seetõttu vajavad rabarberitoidud enda kõrvale kaltsiumirikkaid toiduaineid: piim, kohupiim, jogurt. Piimas sisalduv kaltsium neutraliseerib rabarberi tugevad happed ja muudab need kergesti seeditavaks. Siin on retsept natuke erinev klassikalisest mannavahust, vahukoor on lisatud rabarberi-mannavahule.


Rabarberi-mannavaht
9dl vett
2dl fariinisuhkrut
5dl tükeldatud rabarbereid
1dl 35% koort
2 tl vanillisuhkrut
1,5dl mannat
Koorida ja tükeldada rabarber väikesteks tükkideks. Vesi, fariinisuhkur ja rabarberitükid keeta pehmeks. Sõristada juurde manna ja keeta veel 5 minutit. Jahutada ja vahustada mikseriga kohevaks vahuks. Vanillisuhkruga vahustatud koor lisada vahustatud rabarberi-mannavahule. Serveerida külma piimaga.


Fariinisuhkur lisab huvitavat maitset, aga võib kasutada ka tavalist suhkrut.
Karamelline saiavorm rabarberiga
1 päts saia
2dl suhkrut
200 g rabarberit
2 tl kardemoni
3 dl rosinaid
3 muna
2,5 dl kohvikoort
3 sl suhkrut
Sai lõigata kuubikuteks. 2dl suhkrut pannil karamellistada, lisada saiakuubikud ja pöörata neid karamellis. Valada küpsetuspaberile ja ajada laiali. Jahtunult suuremad  karamellistunud tükid lahti murda. Võitatud  ahjuvormi kiht karamelliseid saiakuubikuid, puistata peale kiht hakitud rabarberit, kardemoni ja rosinaid. Korrata saia ja rabarberikiht. Viimasena saiakuubikud. Munad vahustada 3 sl suhkruga, lisada koor. Valada segu saiakuubikutele ja ahju küpsema 200°C juures 30- 40 min.


Süüa värske piimaga. Mmm, nii maitsev! 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar