Sentens

Carpe diem!

neljapäev, 10. september 2020

Chilli con carne

 Igapäevaselt menüü koostamisel püüame jälgida erinevate toidugruppide osakaalu. Varieerida: erinevaid puu- ja köögivilju, marju, piima, keefirit ja teisi piimatooteid, erinevaid kalasid ja erinevate loomade liha. Novot ja nii sattuski veisehakkliha ostukorvi. Kodus hakkasin siis nuputama, kuidas köögiviljadega hakkliha kokku segada. Avastasin  chilli con carne, mis algselt oli vaeste ameeriklaste toit. Seda nimetati Saatana supiks, preestrid hoiatasid inimesi selle söömise eest. Selles oli tšillit sama palju kui lihatükke, sest liha oli kallis. Mina muidugi niipalju tšillit ei kasuta, sest tšilli on kallis😊.


Esmalt otsisin välja koostisosad.

Veisehakkliha 400g,  300g puljongit (veiseliha soovitatavalt)

2 sibulat hakkida

2 küüslauguküünt hakkida

1paprika tükeldada

1tšillipipar hakkida

1tl jahvatatud vürtsköömeid

400g kooritud ja lõigutud tomateid, 2-3spl tomatipastat

1purk punaseid ube, mis koroona hirmus varem ostetud

Peterselli, koriandrit, soola, pipart, suhkrut

Õli praadimiseks


Tomatilt naha koorimisega saab kiiresti hakkama nii, et lõigata tomatitelt välja varre kinnituskoht, alumisele küljele teha ristikujuline lõige. Valada üle keeva veega, hoida 1minut vees ja siis tõsta külma vette. Natuke lasta jahtuda ja noa abil eemaldada nahk. Valmis!

Valmistamine

Kuumutada õli pannil, praadida sibul, küüslauk, paprika ja tšilli. Lisada vürtsköömed, petersell, koriander, seejärel pruunistada hakkliha, lisada puljong, tükeldatud tomatid ja tomatipasta, lasta keema tõusta, maitsestada soola, pipra ja suhkruga. Lasta haududa ~30min. Kurnata oad ja lisada hautisele ja hautada veel kümmekond minutit. Oad võtsid vürtsikat maitset vähemaks.

Vürtsikas hautis

Oad ja hakkliha andsid toitva õhtusöögi. Järgmisel päeval toitu soojendades olid maitsed veelgi rohkem segunenud. Hautisele sobiks lisandiks riis. Meil oli paar kartulit varasemast toidukorrast jäänud, kasutasin need lisandina ära. Peterselli lisasin enne serveerimist. Täitsa kena söömaaeg oli.


Tšilli lihaga😊

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar