Sentens

Carpe diem!

laupäev, 5. september 2020

Hoidiseid aiasaadustest

 Kui on väike aiamaa lapike, siis peaks ikka köögivilju kasvatama. Värske köögivili on parim oma hooajal. Suve lõpul on värskeid aedvilju külluslikult toidu valmistamiseks kasutatud. Püüame puu- ja köögivilju kombineerida söögikorral nii, et oleks esindatud erinevad vikerkaare värvid. 

Punane on üks vikerkaare värv. Köögiviljadele annab punase värvuse lükopeen. Punastest köögiviljadest kasvatame tomatit, paprikat, tsillipipart,  redist, punaseid aedube.

Oranži ja kollase  värvi annavad karotenoidid. Kaalikas, porgand, kõrvits, kollane suvikõrvits, kollane ja oranž tomat, oranž ja kollane paprika on aias oma koha leidnud. Kasvuhoones kasvab füüsal.

Rohelised köögiviljad. Erinevad lehtsalatid, rukola, roheline sibul, porrulauk, petersell, till, fenkol, kurk, kapsas, herned, oad, zukiinid. Oleme proovinud kasvatada ka brokolit, aga see on üsna kapriisne taim, küll on kuiv, küll märg, küll pole  õigel ajal märganud õisikuid ära lõigata, seega oleme loobunud.

Sinistest ja lilladest  köögiviljadest oleme kasvatanud punast kapsast ja baklažaani, praegu kasvab punane peet, üks tomati- ja  paprikasort. Lillakas-sinised viinamarjad ei liigitu küll köögiviljaks, aedviljad on ikkagi. 

Kuna igapäevase söögi valmistamisest hakkab köögivilju üle jääma, siis tuleb mõelda kuidas see väärtuslik kraam säilima panna. Aegade jooksul on väljakujunenud oma repertuaar, mida igal aastal teeme ja mida pere meelsasti sööb. Vahel tahaks midagi uutmoodi katsetada, aga siis tuleb retsept kindlasti üles kirjutada, et hiljem oleks hea teada kuidas tehtud ja maitses.

Veel üks oluline hooajaline tegevus on seenelkäimine. 

Seenesalatiks .

350g kukeseeni, 325g tomatit, 130g sibulat,75g paprikat, 65g porgandit, 1sl suhkrut, 2tl äädikat, 0,4dl toiduõli. Lisaks tilli, maitse järgi soola ja pipart. Tükeldada sibulad ja seemnetest puhastatud paprika, riivida porgandid. Kuumutada porgand, sibul, paprika õlis, lisada soola ja pipart. Tomatitel eemaldada nahk, lõigata sektoriteks, kuumutada,  tomatitele lisada eelnevalt läbi kuumutatud kukeseened. Lisada samasse patta ka pannil praetud köögiviljad, keeta mõned minutid, lisada äädikas. Panna salat kuumalt purkidesse.
Kukeseenesalat
Pangesalat. Sellega meenub üks ammune lugu. Kui oma esimesel aiamaal kurke ja tomateid kasvatama hakkasime, siis levis käest-kätte üks pangesalati retsept. Kõik komponendid tuli tükeldada, jätta seisma ööpäevaks ja siis kuumutada 10 min !!! Algaja hoidistajana hoidsingi 10 kilo salatit 10 minutit tulel. Selle aja jooksul ei läinud pott isegi mitte soojaks. Purgid hoidistega viisime keldrisse. Mees käis keldris vahel midagi remontimas, parandamas. Ühel päeval tuli ähmi täis näoga tuppa ja hakkas kappides tuulama. ,,Kas meil mingit kilpi või kiivrit, maski pole kuskil, seal keldris on tõeline lahinguväli. Kui natuke koputada, siis oleks nagu miiniväljal, kus pommid  ootamatult lõhkevad. Purkidel lendavad kaaned piraki-põmaki, kapsasodi ja pasahais tuleb takkajärgi. Varjuda pole ka kuskile!’’   Ütlen, ausalt, koroonamaskist oleks väheks jäänud.
Nüüdseks on kogemusi rohkem ja lootused kõrgemad.
Pangesalat.


Pangesalat. 0,5kg kapsast, 0,5 kg kurki, 0,5 kg tomatit, 0,5 kg porgandit, 0, 5 kg sibulat, 0,5tl musta pipart, 1,5 sl jämedat soola, peotäis tilli, 1,5 sl suhkrut, 1,5 sl äädikat, 80-100g õli. 
Lõigata kapsas peenikesteks ribadeks ja segada soolaga, riivitud porgand ja hakitud sibul kuumutada õlis 15 min, lisada lõigutud kurgid, kooritud ja sektoriks lõigatud tomatid, lisada maitseained, segada läbi ja panna 24 tunniks jahedasse. Kuumutada ja pastöriseerida kokku 40 minutit, kuumalt steriliseeritud purkidesse.

Kuumutatud pangesalat


Loodame, et seekord Seenevanale keldrisse minekuks kiivrit ei pea  kaasa andma.

2 kommentaari: