Sentens

Carpe diem!

laupäev, 17. aprill 2021

Kevad

 Soojad kevadpäevad  meelitavad õue. Esmalt muidugi aiatööd, et suveks aed korda saada.


Püsikupeenrad kuivanud pealsetest, kõdunenud taimejäänustest puhastada, peenraservad korda teha, põõsad ja puud pügada, muru üle rehitseda, mõned vajunud ja hõredad kohad täita ja muruseemet külvata.

 lilleamplid korrastada ja uute taimedega täita.







 
Mõned on jalutama läinud

Grillahju puhastasime vanast sodist ja kütsime kuivanud vaarikavartega kuumaks. Otsisime grillitarvikud välja ja esimene kevadine grill sai tehtud. Suvine aiapaviljon on veel üles panemata. Lapsed ja lapselapsed käivad vahel külas.  Oleme oma õues hoidnud üht muruplatsi pallimängudeks, seadnud võrgu üles sulgpalliks ja võrkpalliks. Korvirõngas on rõdu külge kombineeritud. Kõik huvilised on saanud sopsu visata. Kevadiseks koolivaheajaks peab  kiiged, ronimisvahendid puude vahele üles riputama.

Kasvuhoone.  Värsket mulda on juurde vaja tuua ja pinnas läbi kaevata. Vundamendil kasvama hakanud sammal tuleb maha kraapida, klaasid pesta. Praegu on kanad kasvuhoones tegutsemas. Selleks ajaks kui tomatitaimed sisse istutame, on kanad aedikus ja kasvuhoone korrastatud. 


Sõiduvahendid. On aeg jalgrattad välja tuua, teha väike hooldus, kummid täis pumbata. Laste jalgratastel sadulad õigesse kõrgusse kruvida. 



Rehvide vahetus


Autopesu on põhjalikumalt ette võetud, nii väljast kui seest suurpuhastuse tehtud.

Kanad. 1.03. 2021 on kohustus hoida kodulinnud siseruumides.  Kui õues, siis tuleb jälgida, et lindudel ei oleks kokkupuudet looduses vabalt elavate lindudega. Me ütlesime kukele, et hoidku kanakari eemal varestest-harakatest. Kanad sõeluvad praegu putka ja kasvuhoone vahet, käivad kasvuhoones saunas ja putkas munemas, magamas.  Kanaputkast tuleb sõnnik välja vedada ja aiamaale laotada. Linnusõnniku kuivaine sisaldus on teiste sõnnikutega võrreldes poole suurem.  Fosfori- ja lämmastiksisaldus ka suurem, kaaliumisisaldus on umbes sama. Kurgile, kapsastele, viljapuude  ja põõsaste alla on sobiv värske sõnnik. Sügiskünd sai tehtud kanade poolt  väetatud aiamaale.

Aprillis on peremehel ja minu emal sünnipäev. Nagu praegu kombeks, siis jälgisime 2+2 reeglit. Kutsusime naabrid ühel päeval ja mehevenna oma prouaga teisel päeval sünnipäeva tähistama.  Kõik oleme üle 65 ja ühe vaktsiinisüsti kätte saanud, seega natuke  riskivabam olemine.

Ma püüdsin tordiga hakkama saada ja

Seenevanale juubeliks kingitud ratsuritähte õigeaegselt õitsema saada.


 Sünnipäevalaps võttis ette ehtsa saaremaa koduõlle valmistamise. Linnased on ise kasvatatud, kuivatatud, jahvatatud. Samuti on humal oma aias kasvanud ja käbid ilusti kuivatatud.

 Saare õlu on kollakaspruun läbipaistmatu jook, tiheda vahuga, pehme ja maheda maitsega,  seistes muutub maitse humalasemaks ja õlu selgemaks. 

Ema  on hooldekodus. Eraldi loa ja tingimustega lubati vennal teda korraks vaatama minna, meie saime mõneminutilise videokõne peetud. Kaart ja kiri olid õigeaegselt kohale jõudnud. Rahulikke vanaduspäevi emale!

Küttepuud on tellitud järgmiseks nädalaks. Seekord varume rohkem, sest ilmatarku ei tea uskuda.

Nagu mu sõbranna ütleb, kevad on ilus aeg oma aeda nautida, puhata. Seda me teemegi päevast päeva.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar