Sentens

Carpe diem!

kolmapäev, 28. aprill 2021

Kevadine vaheaeg

 Kevadine koolivaheaeg algas sel aastal 19.aprillil. Lõvisüdamed toodi maale pühapäeva lõunaks. Vanaisaga saime sünnipäevaks kaks uut saunapinki. 


Nooremad mehed hakkasid usinalt kokku monteerima pinke, mis saunaõhtul kohe kasutusse võeti. Uued pingid pidasid koormusele vastu, saunavihad peksti ribadeks, lihased said lõdvaks ja näonahk pingule. Pühapäeva õhtuks sai rattapark üle kontrollitud ja esimene sõit paisjärve juurde tehtud. 

Koos noore kokapreiliga valmistasime väikseid lahtiseid pirukaid quiche-id.

 Kevadpäevad olid päikselised. Ennelõunane aeg oli töötegemist täis, kõik võtsid osa ja andsid oma väärilise panuse. Esmaspäevaks oli plaanitud auto puhastus ja rehvitöö.

 Eesõues avati autopesula, pakuti surve- ja šampoonipesu,

salongimattide tavapesu, salongipuhastust,

velgede ja ilukilpide survepesu. 

Tööd tehti ülima hoolikusega. Talverehvid vahetati suverehvide vastu välja.

Kuna survepesur sai juba soojaks aetud, siis sai väike veesilm ka puhtaks pestud ja vesi laste abiga välja vahetatud.




 Vahepeal jõudsime noore abilisega pitsa küpsetada. Kui tööd tehtud, siis võis väikese lõbustuse lubada. Õhtul jooksiski noormees naabripoistega jalgpalli taguma. Tüdrukuke istus nõutult trepil, sest omavanuseid tütarlapsi on meie tänaval vähe. Nii sõitsime alevisse kunagisele mängukaaslasele külla.

Teisipäeval võtsime tütretütrega ette kasvuhoone välisfassaadi korrastamise. Mina püüdsin seestpoolt klaase puhastada, tema poleeris väljast. Noormees kohendas aiamööblit. 


Tagus  väljaulatuvad naelapead haamri ja torni abil puidu sisse. Seekord võtsin kokapoisi köögitoimkonda appi. Õppisime, kuidas tühja pooliku munakoore abil väikesi munakoore tükikesi lahtilöödud munasegust kätte saada. Palusin kohupiimapallide jaoks välja kaaluda  ja välja mõõta retseptile vastavad kogused.  Kohupiimapakilt ei hakanud grammid kohe silma ja segadust tekitas see kui suur peab üks teelusikatäis  olema.  


Seekord tulid küpsetised eriti õhulised ja maitsvad. Valgusekiirusel kadusid pontšikud taldrikult, neid said maitsta nii naabripoisid kui naabritädi, kes lubas tüdruku nukumajja mängima. Pärast väsitavat päevatööd helistas Lõvipreili emale ega jõudnud ühe jaksuga ära seletada, mida nad Kadrina vanaema juures ära tegid. Tõmbas korra hinge ja küsis : ,,Ja, mida te ise olete ära teinud? ’’  Teisipäeva õhtuse raamatulugemise ajal haigutasid lapsed pikalt. Vastuvaidlematult olid nõus pesema ja magama minema. Pool kümme õhtul oli vaikus majas. Seenevana läks õhtul kanu üle vaatama ja pidi ehmatusest kokutama hakkama kui nägi kuidas kanade toidukauss väikeste jalgade abil ta eest läbi jooksis. Siil juba kohal☺ Tahtis uudist lastelegi öelda, aga majas oli kuulda ainult magamise nohinat. 

Kolmapäeval,  hommikusöögi lauas, küsis Lõvisüdamik, mis tööd tänaseks plaanis on. Vanaisa köhatas suu puhtaks ja ütles väärikalt, et täna toimuvad ,,Teeme ära! ’’ talgud. Koristame aiataguse ja  üle tee kuuseheki aluse okstest, käbidest, lehtedest ja muust mudrust puhtaks. Siis on suvel ohutu muruniidukiga niita.


 Kõik talgulised jõudsid korraga ja õnnelikult lõppu välja, sõprus võitis. Töökatele abilistele pakkus talgujuht  joogiks kalja.


Lõunaks tuli uus koorem küttepuid. Seekord oleks nagu keravälk õuest läbi käinud, ühe hetkega oli hunnik halge  õue peal maas. Õhtuks tuli väimees lastele järgi ja sai puude ladumisel abiks olla, seni kuni me lastega asjad kokku pakkisime ja toa puhtaks imesime. Vanaisa ütles, et nüüd lähete teise vanaema juurde ja saate seal talgutöid teha ja abiks olla. Lõvipreili vastas: ,,Teise vanaema juures on alati kõik tööd tehtud ja pole vaja midagi koristada! ’’  Hiljem selgus, et üht-teist oli ikka teise vanaema juures ka teha.

Õhtuhämaruses kutsus naabriproua mind lõkkeplatsi üht loomakest vaatama. Esialgu ei näinudki, alles pikemal silmitsemisel paistis ehmunud loomake kulu seest välja.

 
Halljänese poeg

Neljapäeval ladusime puid riita. Käisin keraamikaringi naistega saviga mängimas. Reedel sadas lumi korraks maha. Laupäeval tuli poeg kaasaga meile külla. Võtsime kaasaga kommid-kingid tänuga vastu ja pakkusime lõunasööki. Külaliste auks punnitasin ühe sefiiritordi valmis teha. 


 Vahetasime uudiseid ja tundsime endid mõnusalt. Õhtuse kohvilaua taga istudes märkas poeg, kuidas üks huvitav lind lendas üle kanaaia. Meie kohalikud varesed ajasid kõva kisa saatel lindu taga. Ehmunud suleline varjus naabri õunapuuokste vahele. Peremees läks kohe uudistama ega see ometi kanakull ole. Kuulatas, kuidas lind kumedalt hüüdis: ,, uuhh-uuhh." Mingi kakk hoopis😊
Tänava lõpus on üks valge-toonekurepaar ametis. Lendavad pidevalt üle meie maja ja maja eest läbi. On ikka suured linnud küll, lindude tiivaulatus on ligi kaks meetrit. Tume vari läheb üle maa kui üle lendavad. Ei tea, millest nad meile märku annavad ?  Hommikud algavad meil  pudru, kohvi ja linnulauluga. Kui ärgates on lumi ja miinuskraadid, siis õhksoojuspump aitab majas sooja hoida.
Mõned lillepildid ka.
Harilik lõokannus
Koerahammas

Priimula

Lõhnav kannike

Algab nartsissihooaeg. Esimene õitseja.

’Rip Van Winkle’
Ilusat kevadet!

1 kommentaar: