Sentens

Carpe diem!

kolmapäev, 1. september 2021

Suvelõpu aedviljad

 Juulikuune soojalaine on üle elatud. Augustis oli palju vihmaseid päevi, õhutemperatuur  kõikunud 14°C ja 20°Cvahel. Vähehaaval anti päikest. Augustis andis kasvuhoone külluslikku saaki. Panen siia uued tomatisordid, mida sel aastal kasvatasime. Sordid on valitud nii maitse kui välimuse järgi. Eelistame haiguskindlaid sorte mahedalt kasvatamiseks.

Tomat ,,Kollane trühvel’’
Kollakas-oranž, veidi ribiline, pirnikujuline tomat, mis näeb välja nagu trühvel. Maitselt on tomatid mahedad, viljaliha tihe, seemnekambrid väiksed. Sel aastal oli 3-5 tomatit kobaras, mitte väga saagikas. Erilist maitseelamust ei tekitanud.

See ploomtomati sort on sobilik hoidiste tegemiseks. Tomatid on kobaras. Punased, piklik-ovaalsed, tiheda viljalihaga, ei lõhene ja säilivad hästi.  Tegime hoidiseks tomatid omas mahlas. Varem oleme kasvatanud ploomtomatit ’Roma’, aga selle sordi taimed on nagu laiuvad põõsatuustid kasvuhoones.

 
Kaks uut kahevärvilist sorti on turult ühe jutuka  ukrainlanna käest ostetud taimed. Viljad kergelt pikliku kujuga, südamekujulised, ilusad punakasvioletsed, kinnituskoha juurest lillakad. Kaal 150-200g. Taime kõrgus1,5 m.

Viljaliha on vaarikaroosa, mahlane, aromaatne, väga hea tasakaalustatud maitsega. Maitsev!


’Stripes of Yore’
See sort on nüüd küll ilu pärast ostetud. Üks ilusamaid tomatisorte üldse. Viljad on ümarad, siledad, ühtlased, kaaluvad kuni 120g, nahk on suhteliselt kõva, vastupidav kahjustustele. Küpsed viljad on erekollased, lillakate triipudega. Taim 1,2-1,5 m kõrge.

Viljaliha on kollane, väga maitsev ja magus.


Kirsstomat ’Pokusa’ on hea maitsega, väiksed punased tomatid asetsevad pikkades kobarates 15-20 kaupa, kobaraid on palju, saagikas. Huvitav mul on ainult rohelistest pilt, punased said ruttu ära söödud. Taim on kõrge, haigustele vastupidav.


Varane, haiguskindel kirsstomat. Maasikakujulised viljad ei pragune ja on magusamad kui enamik kirsstomateid, tugeva viljalihaga. Läikivad viljad on pikas kobaras. Vilja kaal 10-15g. 
Kurgid on andnud korraliku saagi. Lemmik on pikk, iseviljuv  kurk ’Saladin’ õhukese koorega mõruvaba kurk, üsna haiguskindel kasvuhoones kasvatamiseks.
’Saladin’
Pikk oranž paprika on ilus ja maitseb hästi

Väikesed tilgakujulised tšillipiprad’ Pearls Biquinho’

küpsevad melon

ja arbuus

füüsalid

Õues peenral kasvab kurkide vahel triibuline arbuus. 

Kõrvitsad kosuvad

Aedoad-taimse valgu allikad

Suhkrumaisi seemned on magusad

Sibulad ja küüslaugud andsid rikkaliku saagi ja on kuivatatud. Varane kartul sai poja abiga üles võetud.  August oli üldse kiire aeg, aedviljad  valmisid ja ootasid hoiustamist, hoidistamist. Suveõunast ’Valge klaar’ on mahla tehtud, moosi keedetud. 
Sel aastal on igasugu kahjurid aias pillerkaaritanud ja piknikku pidanud. Kapsakoi kujundas Haapsalu sallile omaseid mustreid.


Eelmisel aastal oli võrgendkoi õunad ära rikkunud. Sel aastal ’Krügeri tuviõun’ on viljamädanikuga kahjustunud.  Kirsi- ja ploomisaak oli  praktiliselt olematu. Ploomimähkur ülbitses.  Kõigepealt viljade kasv peatus, värvusid lillaks, muutusid puiseks ja varisesid maha. Ploomi pooleks vajutades on näha, et  luuseeme on söödud, vili pruuni plödiga täidetud. Viinamarjasaak läks hallituse nahka. Järgmisel kevadel peab tõhusamalt kahjurite tõrjet tegema.
Lõpetuseks üks lillepilt ka. 

Ilusat kooliaastat!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar