Sentens

Carpe diem!

pühapäev, 9. jaanuar 2022

Talvise koolivaheaja lõpp

 Tere, aasta 2022!  Aasta algul oli selline tunne, et see meie tänav oleks justkui looduskaitse all. Kohev ja paks lumi kattis mitu päeva maad, aga tänav seisis puutumatuna. Hiljem selgus, et alev ka! Kolmekuningapäeval, jõuluaja lõpupäeval, pidid Hara vanad lapselapsed meile tooma.  Õnneks on neil kõrge Jeep, millega lumest läbi murda. 😊

Kuusk oli veel toas, jõuluvana oli jätnud kingid kuuse alla. Noored lugesid, laulsid ja osavam tegi isegi spagaati, et kingid välja lunastada.

Õhtul sõitsime Lõvipreiliga saviringi. Tüdruk arutles tee peal:,, Ma ei tea oma elus ühtegi vanaema, kes viib oma lapselapsed keraamika töötuppa. Teine  vanaema Elle, tädi Virve ja Krislini vanaema ootavad, et lapsed võtavad neid kusagile kaasa. Me oleme sinu ja tädi Ulrikaga isegi Rakveres kinos käinud’’. See oli tal puhas õigus.

Meie saviringi juhendaja Merle  õpetab meile erinevaid angoobiga töötlemise tehnikaid. Keraamilistele esemetele saab värvi juurde anda värviliste angoobide ja glasuuridega. Seekord oli nn venitamistehnika. Savitükile kandsime värvilise angoobi, kuivatasime seda ja siis rullisime savi lahti. Värv ,,venis,, laiali. Seejärel tegime  vormi järgi taldriku.

Savitükile kantud angoob

Fööniga kuivatamine

Savi lahti rullimine
Savist taldriku välja lõikamine 
Vormi kuivama jätmine 

Pärast ahjus kuumutamist kaetakse ese värvitu glasuuriga. Veel kord ahju ja ongi valmis.
Kui me saviga möllasime, taltsutasid mehed toas kukke ja õpetasid talle trikke.
Noorkuke taltsutamine

Õhtul luges Lõvipoiss mulle oma kohustuslikku raamatut Piret Raua ,,Printsess Luluu ja härra Kere’’. Vanaisa pistis ukse vahelt pea sisse ja tegi hädist nägu: ,,Miks mulle keegi unejuttu ei loe? " Krapsti oli piiga püsti ja kilkas: ,,Mina loen!’’ Vanaisa, kes väga hästi ei kuule, ütles hiljem, et tüdruk luges nii kiiresti, et kõigest hästi aru ei saanud. Aga tore oli ikkagi! Poiss  kinnitas hiljem, et talle meeldibki vanaemale lugeda.
Koolivaheajal tuleb valget, lumist aega maksimaalselt ära kasutada. Nii alustasime reedest hommikut ikka lumelükkamisega. Poiss rajas teed kanaputka juurde. Lumelabidas on sel talvel sageli kasutatav sõna. 

Lumerada putka juurde
Lumekindluse rajamine
Kelgutamine

Saatsin lapsed kuuseheki taha suurt lumehange otsima. Vaatasid nõutult ringi, siis tüdruk küsis: ,,Vennas, mis see lumehang on, mida vanaema tahtis? ’’ 
,,No, see on nagu suur lumekuhi’’
,,Ahsoo, ma mõtlesin, et mingi reha või labida moodi asi’’.
Lumehangu otsimas

Talveõhtud on pikad ja pimedad. Õdusamaks saame need muuta vaikse muusika, ühise tegevuse ja mõnusa küpsetise lõhnaga. Sel aastal kippus mul piparkoogitainast üle jääma, kutsusin lapselapsed appi nii küpsetama kui glasuurima. Kui tainast rullisime, siis tütretütar pani tähele, et ma teen palju asju tema ema moodi. Palusin selgitada, aga ta ei osanud midagi täpsemalt öelda. Lihtsalt on kodune meeleolu kui raadio MyHits mängib😊 
Piparkoogid

Õhtul tegime poisiga veel munakarpidest süüteroose. Poiss voltis. Ohutuse mõttes sulatasin küünlajäägid ise üles ja kastsin roosid sinna sisse. 

Süüteroosid

MyHits raadio lugusid lapsed tundsid ja laulsid kaasa. Ma sain ka tuttavaks Nublu ,, Uputada merre’’ sõnadega. Poiss ümises kaasa..,,. maapind nagu munakarp, kiiver peas ja prillid, siin on suurte poiste rulapark....kaevan ekskavaatoriga vanad kombed üles...’’ . Tegime rütmika muusika saatel salsatantsu ja Liis Lemsalu laule laulsime kaasa. 

Õhtune lugemine
Laupäev, pärast ärkamist ja WC käimist, algas hommikuvõimlemisega. Algul paigalkõnd, lihtsamad venitusharjutused, lihtsamad jõuharjutused, lõpuks plank.

Spagaat

Plank
Poiss käib jalgpallitrennis ja huvitub tõsiselt pallimängust. Siin luges  raamatut jalgpallist. Jõuluvana oli jalgpallikalendri ja jalgpallurite pildiga kaardid toonud. Meil oli pärandusena jagada FC Barcelona särk, mis kunagi Hispaaniast oma pojale tõin. See ei ole muidugi originaal vaid  fännisärk. Särk on ilma reklaamita, ainult klubi logoga.


Hommikusöögiks oli soe ja pehme pudru, siis sai söömise juures palju rääkida, närida pole eriti midagi. Kuna ilm polnud väga külm, saatsime lapsed õue. Õu sai aukusid täis kaevatud kui juustutükk. Kindlusele tehti pikendust, lumelabidad tegid vahetustega tööd.

Lumekindlus

Pärastlõunane aeg venis. Leidsin kapist klaasivärvid, mis olid seisma jäänud juba kõige vanema lapselapsega ühistegemise ajast. Punane värv oligi ära kuivanud, aga teised värvid kõlbasid.




Oleme püüdnud põlvkondade vahelisi suhteid hoida nii, et sünnipäevadel ja külas ei käida pelgalt kohusetundest, vaid ikka soovist üksteist näha ja armastusest sünnipäevalapse vastu. Põlvkonnalt põlvkonnale saab elutarkust jagada ainult siis kui noored võtavad seda vastu. Tarkuse üle ei saa nuriseda, aastaid hulga üle kuuekümne. Aga vahel jagavad lapselapsed  sinuga elutarkusi.😊
Tegime saunaõhtuks viineripirukaid ja siis läks lahti. ,,Vanaema, ma õpin Sinu juures küpsetamist ja koogi tegemist. Sa ükskord ise ütlesid ka, et Sul ei tule üksi koogi kaunistamine nii hästi välja kui me kahekesi teeme, onju. Emme õpetab mind ka, aga ta õpetab mulle teisi elutarkusi, mida Sina ei tea.’’👍  Sa võid mulle kudumise ka selgeks õpetada, siis sa ise ei pea kogu aeg sokke ja kindaid kuduma, me saame ise hakkama.’’

Viineripirukate tegemine

Sauna ajaks jõudis laste isa  kohale. Me käisime piigaga koos saunas. Saladused sünnivad ja surevad saunas.😊  Meesterahvad läksid hiljem leili võtma, väimees käis lumeski püherdamas. Prrrhh!  Lapsed olid saunaskäigust elevil ja itsitasid rõõmsalt, öörahu saabus hilisel tunnil. 
Pühapäeva hommikul, pärast hommikusööki ja asjade kokku pakkimist, läksid noored lund lükkama. Oh, see oli paks ja raske! Aga nügitud see sai. Ja just siis tuli lumesahk sellise hooga nagu kihutaks Tallinn-Narva maanteel, lumepudru kõrges kaares ees langemas. 
Puhas hoov, noormees läheb sahka vaatama

Keskpäeval sõitsid noored kodu poole. Kallistasime ja tänasime toreda koosoldud aja eest. Põnevat kooliaega! 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar