Sentens

Carpe diem!

teisipäev, 27. juuni 2023

Jaanipäev

 Jaanipäev 24. juuni on iidne suvepüha, jaanilõke süüdatakse jaanilaupäeval 23. juunil. Sel aastal oli pikalt kuiv olnud ja juba arutati, kas lubada jaanituld teha. Õnneks sadas  22. juunil nii palju vihma, et maa sai korralikult kastetud ja lõkkeid võis süüdata, jälgides ohutust. Enne jaanipäeva oli paras aeg saunavihtasid teha. Kasevihtade mõnusat lõhna oli terve maja täis.

22.06.2023 vihmasadu

Poeg võttis naise ja poja toeks ning koos tuldi maale jaanipäeva pidama. Pärast lõunat küpsetasime šašlõkki, istusime kenasti õues laua taga, sõime pojapere poolt kaasatoodud kartulisalatit ja mekutasime jaanijooke. Vahepeal läks juba õhtuks. Noorpere suundus Kadrina laululava juures toimuvale jaanitulele, kus meeleolu lõid Koit Toome Bänd, Meie Mees, Rõõmusbänd. Rahvast oli palju liikumas. Autode rivi ulatus raudtee äärde. 

Noorperemees sõitis kohale jalgratta turvatoolis😊

Jaanilõke

Meie vanaperemehega tiksusime  naabriperega kohalikul lõkkeplatsil. Tuul oli sellisest suunast, et kandis lavalt kostvad lauluhääled meieni. Enne südaööd tulid noored suurelt peolt tagasi, kus said nautida sõpradega mõnusat koosolemist ja suhtlemist.
Kevadel kokkukorjatud õunapuuoksad, mis said kuuseheki taha kuivama ja hoiule viidud, tuli nüüd lõkkesse vedada. Poeg sai seda oksarisu ligi tund aega vedada ja naabri väimehe abil ära põletada. Esmaspäeva varahommikul tuli traktor ja niitis kuuseheki taguse siledaks.

Kuuseheki tagune 

Meie kasetukk

Jaaniöö möödus, päike tõusis, pere ärkas. Ilm oli ilus, päike paistis, tuul puhus vaikselt. Väikemees kontrollis pere valmisolekut õueminekuks. Liivakast, jooksuratas ja  pall olid ootamas.
Palliga margareetade vahel

Jooksurattaga nii lihtsalt ei läinud, ratas ei veerenud nii nagu poisike soovis. Eks iga mees peab täpselt teadma, mis ta jonn väärt on. Küll see ratas saab ükskord dresseeritud😊
Saaremaalt tõime kunagi kreegipuud, kreegivõsa tuleb ära niita, sest vastasel juhul on kogu aed kreegivõsa täis.
Kreegivõsa niitmine

 Kui kreegivõsa sai likvideeritud, siis pilt sai kohe palju avaram, viinapuud saavad nüüd oluliselt suuremas koguses päikesepaistet.

Sulelised uudistamas

Kukk ja kirju kana

Ilm oli super õues lõunatamiseks. Jaanisööke jagus mitmeks päevaks. Maasikaid sai peenralt noppida, kasvuhoonest sai varast porgandit, tomatid hakkavad  punaseks minema.
Jaanipäevaks punaseks😊

Laupäevaõhtu lõppes  saunaskäiguga, mille juurde kuulus värske kaseviht. Saunalised nohisesid magusat väsimust välja pühapäeva hilise hommikuni. Hommik oli vihmane. Ema ja pojakene panid pead kokku ja läks joonistamiseks. Pärast lõunasööki sõitsid tartlased koju tagasi. 

Ema abistamas

Jaanipäev ei olnud ainult  ühine vorstisöömine lõkke ääres.  Oli tore kogemus ja ilus mälestus oma armsakestega.
Täna on seitsmemagaja päev. Kui sel päeval sajab vihma, siis võib sadada ka järgmised seitse päeva või nädalat. Ei sadanud midagi.

2 kommentaari: