Sentens

Carpe diem!

laupäev, 28. oktoober 2023

Sügisene kooli- ja lasteaiavaheaeg

 See kui lapselapsed külla tulevad ja  tahavad veel vanavanematega koos olla, see on suur väärtus. Peame endid ka olulisteks pereliikmeteks, ilma vanavanemateta oleks lastelastegi  maailm üksluisem ja igavam.

Külla tuli Doktorihärra pojaga ja Lõvisüdamed saabusid koos isaga. Ootus oli meil suur ja rõõm otsatu kui noored majja saabusid. Oma elukogemuse ja muude tähelepanekute kõrval on tekkinud mõned mõtted, miks meile ikka külla tullakse.

Lapselapsed teavad, et vanavanemad on valmis seiklusi pakkuma, ka kodust välja sõitma. Kui oktoobri keskel lumi maha tuli  ja maa ära külmetas, siis sai kelk välja otsitud ja kiiremad ringid ümber maja kelgutatud.


Kui õues on kiikumise hooaeg läbi saanud, siis toas saab rõõmuga lustida.

Pulkadega kiige ’suurtele’ poistele, kes ise hoogu teevad

Tähtsate ninadega filmi ,,Tähtsad ninad’’ vaatamas

Filmis näidatud kahekordne kivimaja Tartus Vikerkaare ja L.Koidula nurgal on minu onu Ruudi abikaasa Helle kodu olnud. Eks meidki valdas väike uudishimu, milline see praegu välja näeb. Filmi peategelased elasid selles kuuekümnendatel ehitatud majas. Meie pere filmikriitikud hindasid filmi keskmiselt igavaks. 
 Vanaema ja vanaisa ei karda ka lollitamist ja veiderdamist. Väike poisike on praegu tähelepanelik imiteerija. Nii me tembutasime mugavas poosis teine teisel toolil. ,,Nu-nuu’’. Tema vastas  samas tempos ,,Nu-nuu’’.   Üllatunud toonil ,,No-noo-noh! ’’, teises nurgas kajas sama üllatunud toonil. Naersime koos südamest. Mängisime kordamööda mokapilli, küll kiiremini, küll kõrgemalt, küll vaiksemalt. Poiss tegi kõik kaasa. Lõpetuseks laulsime kõlava häälega ,,Vannilaulu’’ esimest rida. Doktorihärra vaatas meid küll kui kahte tola, kes rõõmustavad teineteist ainult neile eakohaste naljadega. Selle  nipi, et kõrvadest keerates tuleb keel välja, selle jättis vanaisa varuks.  Vanemad poisslapsed said selle varakult selgeks, said lasteaias sõprade ees uhkeldada uue oskusega.
Kui Lõvisüdametega poodi sõitsime, siis üürgasime autoraadiost kostva laulu saatel ,,Don’t worry, be happy, in every life we have some trouble...’’  pea ja kehaga tegime tobedaid liigutusi kaasa. Kui kohale jõudsime, siis kummitas see happy olemise lugu meid kõiki.

Järeltulevad põlvkonnad teavad, et vanavanemad on osavad jutuvestjad ja mõned neist on ka  väikese liialdusega tõestisündinud lood. Räägitakse lugusid oma lastest ja näidatakse tõestuseks pilte. Väikesele põnnile meeldib pildialbumeid vaadata ja oma pereliikmeid fotodelt ära tunda. Kõiki beebipilte peab ta enda omadeks.😊 Vanaisa oskab pilli näppida, kui pojapoeg teeb esimesi tõmbeid, siis mamma-papa plaksutavad härdunult.


Kunagi oma pojale kitarri saatel unelaulu lauldes sai abikaasa tagasiside pojalt. ,, Oota ma laulan ka!’’ Lauliski omal viisil ja oma sõnadega päevategemistest. ,,Mul on ilus auto, ta teeb tuut- tuut’’. Noorel papal oli üllatusest suu naerul. Poeg oli aru saanud, et isa laulis elust enesest😊  Minu viisipidamine nii kõrgelt hinnatud ei ole. Laulsin lastelastele ,,Vannilaulu’’,  Minni ja Manni, meie lähme vanni... Kui Lõvipoiss lasteaias ,,Vannilaulu’’ kuulis, siis imestas, et minu vanaema laulis küll teisel viisil seda  😂

On veel üks oskus vanavanematel. Nad oskavad raamatupoes osavalt riiulite vahel liikuda, leiavad üles lahedad jutu-, koka- ja värviraamatud. Eriti osav on kirjandusõpetajast vanaema Viljandist. Tema kingitud raamatud on alati vahvad leiud. Meie nii osavad ei ole, aga midagi jääb meilegi silma. 


Vette kastetud pintsliga tuletõrjeauto värvimine

Sellest kokaraamatust saime lõhepiruka retsepti, raamat ise reisis Tartu

Mahlane lõhepirukas


Tütretütrele kingitud kokaraamat

Kutsusin Lõvipreili hommikul appi 'vaeseid rüütleid’ küpsetama. Need on muna-piimasegusse kastetud saiad, mis praetakse ära ja raputatakse kaneeli-suhkruseguga üle.  Noor kokapreili vaatas mulle küsivalt otsa ja päris, miks me 'rikkaid rüütleid' ei teinud. Mhh! Vaatasime, siis uuest kokaraamatust järele, et rikkad rüütlid sõid munaga praetud saiu rikkalikult kaetud jäätise või vahukoorega ja moosikihiga😊. Seekord pidime leppima 'vaeste rüütlitega'. See, et esiemad teevad parimaid kooke ja pirukaid, on tuntud tõde. Püüame koos lastelastega kokata,  midagi põnevat küpsetada. Mina olen koristusbrigaadi põhiliige😊

Kreemitorude vormid
Kondiiter-koka lehttaina kreemitorud vahukoore-toorjuustukreemiga

Teisipäevase peakoka koorene kanapasta

Noorkokal on praemuna, köögiviljasupp pliidil valmimas

Kui ei viitsinud kokata, siis sõime linnas burksi 

Lastelastega koosolemise üks võlu on see, saab nautida seda hetke kus praegu oled. Igav ei ole kunagi.  Lõvisüdamed on mobiili käsitlemisel osavamad kui meie. Mõnda oskust õpetavad meilegi: taimeri seadistamist, WhatsAppi kasutamist, mobiiliga pildistamist. Kolmapäeval oli taevas kuuseheki taga suur kasvav kuu. Proovisime ka üht- ja teistpidi, aga väga ei õnnestunud. Siis võttis tütretütar oma mobiili ja  tuli selline superpilt.

Lõvipreili mobiiliga tehtud pilt 

Maal on võimalus kõiksugu aedvilju-puuvilju kasvatada.  Kõik pereliikmed on saanud erinevaid vilju maitsta ja kaasa võtta.  Oleme lubanud  lastelastel varakult taimedega tutvust teha, neid kasvatada ja kasta,  vilju   korjata ja aiatöödega end mullaseks teha. Nüüdseks on neist juba tublid abilised saanud.
Viimased tulbisibulad said mulda enne suuremat külma
Kuivanud püsikupealsete lõikamine

Oktoobris on veel saaki korjata. Ebaküdoonia siirupi valmistamine

Ebaküdooniasiirup

Seda, et vanavanemad on head kuulajad, seda on varemgi tähele pandud. Ajaga on selgunud, et nad on nagu elavad ajalooõpikud. Teavad ja mäletavad 50-60! aastate taguseid sündmusi☺ Lugesin hiljuti kuskilt statistikat, et Eestis on vanavanemate keskmine vanus 68 aastat. No me Seenevanaga olemegi statistika keskmised näitajad.

Igaõhtused kultuuriminutid. Lõviposs, kes õpib kuuendas klassis, luges kooli kohustuslikku kirjandust F. Molnári ,,Pál-tänava poisid’’ ja Lõvipreili A. Kivirähki ,,Tilda ja tolmuingel’’ . Meil on kodus ungari kirjaniku Frenec Molnári raamatu 1956.a. eestikeelne trükk. Ka me pidime oma kooliajal seda raamatut lugema. Ungari nimede hääldus on üsna keeruline ja ei jää väga lihtsalt meelde. Noorel lugejal oli ka sellisid sõnu, milliste tähendust täpselt ei teadnud. Tomahook, puupinu, kitt ja miks seda närima pidi. Kas pitsat on sama, mis tempel? Miks lipuvargus nii ränk on? Eks selliste asjade lahti seletamine lähendabki põlvkondade vahelisi suhteid, oleme ju nii vanad ja ise lugenud.
Vahel on vanavanemad nõus ka teenustööde-majapidamistööde eest lastelastele  taskuraha maksma. Üks selline üsna raske ja pingutust nõudev töö on küttepuude majja vedamine. Kuna noortel on oluline teada töö lõppeesmärk, siis näitasime pooliku puurida ette, mis tuleks jõudumööda keldri vedada.
Iga algus on raske!

Kui töö sai tehtud, palgaraha auga välja teenitud, oli väsimus hetkega pühitud.  Vanavanemad said tänuks ülevoolavad kallistused.

Nagu meil kombeks on, lõpevad meil laste ja lastelaste külaskäigud saunaõhtuga koos saunajookidega. Väike noorperemees on äge saunaline. Leili pidi viskama päris mitu korda ja poiss pidas vapralt leililaval vastu. Lõvipoiss ajab naha laval soojaks ja siis kallab jaheda ämbriduššiga end üle. Tütretütrega veedame koos saunas aega. Vihtlen teda, seebitame, kasutame saunaaroomi leili viskamisel, hõõrume apelsinilõhnalist nahakoorijat-pehmendajat. Ja siis jutustame. ,,Vanaema, mis Sa jõuludeks soovid? ’’ Ma soovin pesukuivatit, oleme  juba mehega vaadanud-uurinud, milline vannituppa mahub ja millised funktsioonid on meile olulised. Suurte tekikottide ja linade kuivama riputamine on tülikas.  ,,Oh, mina küll seda ei tahaks! ’’, hüüatas Lõvipreili. ,,Igakord kui emme mu trussikud ära kuivatab, siis on need paar numbrit väiksemaks läinud ja ma pean  neid pepu vahelt välja nokkima´´, ise ilmekalt demonstreerides, kuidas ta seda teeb. Surusin suure naeru tagasi, aga muigamist ei suutnud tagasi hoida. Mulle tuli meelde, kuidas vanaisa kurtis, et tema T-särgid on vale temperatuuriga pestud, iga kord lähevad väiksemaks. Seda ta ei pannud tähele, et iga kuuga on paar kilo kaalu juurde tulnud.😊
Sellised kokkusaamused ja tegemised sügisesel koolivaheajal. Nüüd tuleb kellakeeramine üle elada ja pime november rõõmsamaks kududa. Detsembris on juba uued ootused ja kokkusaamised. Seniks soojust  südamesse ja kodudesse teile kõigile! 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar