Sentens

Carpe diem!

esmaspäev, 4. detsember 2023

Kas õnn ootab värava taga?

Telerist räägiti, et 13.-17. novembril kontrollib päästeamet  kodudes suitsuandureid kuni kella 19 õhtul ja et neil on seljas ametlik riietus ning kaasas töötõend. Ühel pimedal novembriõhtul helistati uksekella. Arvasin, et ongi kontrollija. Läksin uksele ja seal seisis üks õnnetu vanamees, ei vormiriietust ega midagi. Pidin peaaegu põrutama, et näidake isikut tõendavat dokumenti. Papi pomises vabandust eksituse pärast. Jälgisin juhmi näoga, kuidas värava taha pargitud auto pakiruumi luuk oli avatud ja sinna asetati mitmeliitrine piimapurk.  Hiljem selgus, et piim oli naabriperele mõeldud.  Väikeste sekeldustega jõudis piim ikkagi naabritele.

Poes ja apteegis käimine on meil suurem ettevõtmine. Saab tuttavatega juttu ajada, kaupa valida ja hindasid võrrelda. Tagasiteel sõitsime ühe hea tuttava värava tagant mööda, aga perenaisel oli mobiiliga tähtis kõne pooleli, lehvitasime autost. Pärast perenaine helistas ja itsitas.  Tema oli väikselt jalutuskäigult tulnud ja näeb, et üks uhke Toyota Jeep seisab väravas. Lähemale jõudnuna näeb, kuidas halli peaga, hambutu vanamees astub autost välja. Proua jõudis mõelda, et mingi koolivend algkooliajast või teatatakse, et keegi on surnud. Härra küsis:,, Kas, Sirje?" Tuttav vastas, et on jah. Meesterahvas hakkas rääkima kui hea meel tal on kokku saada, et  pikk tee on maha sõidetud ja seigeldud. Sirje vaatas külalist arusaamatu pilguga. Seepeale lõi vanahärra trumbi lauda:,,Me leppisime eile pärast pikka telefonivestlust ju  kokku, et tulen täna külla.’’ ,,Ei minuga pole keegi midagi kokku leppinud!’’, vastas Kadrina proua.  Vahetati üllatunud pilke!  Lõpuks mees helistas oma naistuttavale ja selgus, otsitav Sirje elab paar maja edasi ja ootab sooja kohviga. Me ei saanud usinat ja töökat tuttavat narrimata jätta, noh, õnn ootab värava taga ja Sa põlgad ära. Tema arvas, et kui sel teisel Sirjel jääb kavalere üle, siis ta on  nõus neid üle vaatama.😅

Novembri viimasel dekaadil sadas lumi maha. Pimedas kostis autoväravate taga  pidurite krigin. Mees läks  vaatama ja kutsus mindki aknale lähemale. Kui kardina eest ära lükkasin, tundis piimamees vale proua ära, pani tagurpidi käigu sisse ja siksakitas naabrite maja juurde. Tuli ähmispäi autost välja ja libises värske lume peal.  Tol saatuslikul reede õhtul kukkus naabrimees nii õnnetult, et tekkis reieluukaela murd, opereeriti PERH s ja nüüdseks taastub kodus.

 27. novembri õhtul tuli tugev lumesadu koos tõsise tormiga, Padaorus oli keskööl liiklus suletud. Hommikul oli värava taga meetrikõrgused vaalud.  Kommunaali sahk kihutas hooga läbi ja lükkas sõiduteelt  lume värava taha kinni. 

Kaevame jalgteed postiljonile.

Siis kui liikuma ei pääse, ei autoga ega jalgsi, siis tabab mind palavik 38°C. Koroona ja gripi kiirtestid näitasid, et neid haigusi pole. Perearst lubas saata järgmisel hommikul pereõe vereproovi ja teisi analüüse võtma. Peremees hakkas  garaažiust välja kaevama. Jõudis  õuealal lume enam-vähem ringi tõsta. Lükata polnud kuskile, sest kõik kohad olid lumevaalude all kinni. Tuli tuppa sööma ja puhkama, et kogub ennast ja jätkab õhtul väravataguse rookimisega. Suur oli üllatus kui nägime, et väravatagune oli lumest puhtaks  lükatud! Päriselt! Õnn oli värava taga käinud. Naabrite peretütre tellimisel ja juhendamisel oli meie autoväravate tagune lumevabaks lükatud.  Suur tänu! Nüüd oli võimalus apteeki ravimitele järgi sõita.
Novembri viimasel päeval kobistas keegi tuulekojas. Ukse taga seisis väimees: ,,Ma tulin, et  küttepuid majja vedada’’. Mhh! Vaatasin aknast välja, värava taga seisiski tema mikrobuss ja kinnine haagis. Peremees näitas, millise puuriidani saanitee kaevata,  milliseid küttepuid võtta, kuhu puud virnastada. Ma vaatasin, et saan talgulisele supi keedetud, moonakoti kaasa antud. Ole tuhandest tänatud!
Laupäeva pealelõunat saabus abivägi Tartust. Väikemees oli pulkadega voodist välja kasvanud ja nüüd tuli suurte poiste voodi paika panna. See, mis tundub lihtne ja loogiline ei pruugi alati seda olla. Lahti kruvimist, ümber tõstmist, kokku korjamist, pesuvahetamist ja koristamist jagus poole õhtuni. 


Poisikese und valvavad  teiste lastelaste kaisuloomad

Õhtul oli saun ja siis oli jama majas. Saunajoogid olime unustanud osta! Noor saunaline ei olnud nõus kruusi servast morssi jooma. Otsisime sobiva topsiku ja joogikõrre. No, nüüd oli joogil saunajoogi maitse juures😊
Arvuti tõstsime suurte poiste toast ära.
Niikaua kui isa arvutit uuendas, aitas väikemees issil ’tööd’ teha teise klaviatuuriga

Hommikul kaevasid tartlased õuealal teid laiemaks ja lumevabaks.  Nüüd mahub siseõue jälle kaks autot kõrvuti. Sellised abimehed, tuhat tänu ja tervist teile!
Tervisest niipalju, et palavik on visa taganema ja antibiootikumide ravi jätkub.

Lülikaktused õitsevad tänulikult
Kunagi DEPO-st ostetud , kolm kahe hinnaga


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar