Sentens

Carpe diem!

laupäev, 25. märts 2017

Paastumaarjapäev

Paastumaarjapäeval on suve silmad ja talve hambad. Täna hommikul oli valge lumekirme maas,  külmetanud.

Tagaaed 25.märts 2017

Paastumaarjapäev, mida tähistatakse 25.märtsil, on naistepüha: juuakse punaseid jooke, et anda põskedele puna kogu aastaks, pannakse alus korralikule kapsasaagile. Suurte kapsaste saamiseks tuli küpsetada suuri pannkooke.

Kapsamaagia

Kanadele pidi antama ühe võru seest süüa, et nad suvel koos püsiksid.  Mida siin võrutada, 1.aprillist on kohustus kanad hoida aia ja võrguga piiratud alal, õues peab pidamisala olema kaetud võrguga. Jootmine ja söötmine peab toimuma sisetingimustes aga kui õues, siis lisaks võrgule peab söötmisala olema kaetud ka veekindla katusega. Meie kanad esialgu on veekindla katusega kasvuhoones võrku uudistamas. Ennustati kui paastumaarjapäeva õhtul õue pandud muna on hommikul terve, siis pole kevadel öökülma karta. Kui külm muna purustab siis on oodata jahedat kevadet.
Ilmaennustamine

Maarjapäeval ja sellest alates oli rangelt keelatud tule valgel käsitöö tegemine. Keelatud oli naiste käsitöö, nõelumine ja kudumine, samuti sõelumine, pea kammimine, põranda pühkimine, muidu lähevad kapsad ussitama.Eks tuleb siis pärast sauna pea kuivaks raputada nagu loomad oma kasukat kuivatavad. Mul ikka sallile pits külge õmblemata.

Tubaste tööde lõpetamine


Tule valgel ei tohi käsitööd teha, õnneks mängitakse nüüd kellaga nii, et äkki jõuab  lähipäevil valgel ajal selle pitsi külge punuda.
Mekkisime täna  maarjapuna, et olla kaua kaunis, priske ja õrnroosa näoga:)

Maarjapäeva söök-jook

Keraamikatoas valminud pooleliitrine morsikann

Suured pannkoogid:
2 muna
5dl piima
näpuotsaga soola
1/3dl suhkrut
2,5-3dl jahu
Munad vispeldada suhkru, soolaga, lisada piim, järkjärgult lisada jahu. Lasta tainal pool tundi seista, praadida vähese õliga .’

Sünnipäevalastele, Suurele Vennale ja Pikale Vennale, soovime tugevat tervist, pikka iga ja jaksu oma pere ja majaga jännata.


PS. Muna oli hommikul terve.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar