Sentens

Carpe diem!

kolmapäev, 26. aprill 2017

Kollane kuldtäht ehk Yellow Star-of-Bethlehem

Kollane kuldtäht on sattunud aeda loodusliku leviku teel, kaastaimena mõne püsiku või põõsaistikuga.  Looduslikeks kasvukohtadeks on leht- ja salumetsad. See väike liilialine armastab ka inimeste seltskonda, seega särab meie koduaia murus, taimi võib leida ka parkides, nõlvadel kasvamas. Varakevadise õitsejana on taim talletanud varuained sibulasse. Üks väheseid varakevadisi sibulilli meie looduses.
Kollane kuldtäht õigustab oma nime, lehterjad õied on tähekujulised ja kuldkollast värvi, mis asuvad 2-8 kaupa sarik-või kobarõisikus. Kuldtähe õielehe tipud on tömbid. Õiekattelehed on kahvatukollased, välisküljel rohekad.



Kollane kuldtäht/Gagea lutea

Ladinakeelne nimetus on antud inglise botaaniku sir Thomas Gage (1781-1820) auks. 
Paljuneb kuldtäht seemnetega ja tütarsibulatega. Tütarsibulast kasvanud taim areneb kaua ja moodustab ise uusi tütarsibulaid. Sibul on piklik munajas, ümbritsetud hallikaspruunide kattesoomustega. Pärast õitsemist kaotab taim võime tütarsibulaid moodustada. Sipelgad on head seemnete levitajad.
Kui nüüd ilmast rääkida, siis täna on +4 sooja, tajutav -3 kraadi ja kõiksugu sademeid on alla tulnud: vihma, lumehelbeid, lobjakat, lörtsi, rahet, läänetuul puhub hooti 10- 15m/s., vahele on pikeeritud päikest 10 minuti kaupa.

2 kommentaari:

  1. Kuldtäht on ilus ja rõõmus lilleke, aga peenardesse teda lasta ei tohi.
    Kevad on kuskile lõksu jäänud

    VastaKustuta