Sentens

Carpe diem!

reede, 22. september 2017

Aedniku palgapäevad II

Pille Endeni ,,Kõrvitsaraamat’’ selgitab kõrvitsaliste erinevaid nimetusi.
Suvikõrvits ei ole omaette liik, vaid üldnimetus, mis koondab mitut erinevat liiki kõrvitsaid: rullkõrvitsat ehk kabatšokki, taldrikkõrvitsat ehk patissoni ja spagetikõrvitsat. Suvikõrvitsad on need seepärast, et neid kasutatakse suvel või varasügisel. See vili, mida poodides aastaringselt leida võib, on rullkõrvits ehk kabatšokk.
Meie aias kasvavad rullkõrvits, taldrikkõrvits ja spagetikõrvits.
Rullkõrvitsa ehk kabatšoki taimed ostsime laadalt, seega ei tea sortidest midagi. Küsisime kollast ja rohelist kabatšokki ja nii saime. Kollane oli päris kollane ja kasvatas ilusaid vilju. Noored viljad on söödud, kuid üks vili oli ülekasvanud, koputades kumises seest. Mulle tundub, et kollastel suvikõrvitsatel on tihkem viljaliha kui rohelistel.

Kollane rullkõrvits

Suvikõrvitsast saab palju erinevaid küpsetisi ja hoidiseid teha. 17. septembril oli Väike-Maarja  talutoidupäev, kus toimus hoidiste konkurss, vanavara- ja sügislaat. Hoidiste konkursile oli esitatud 15 võistlustööd. Punase sõstra- virsikumoos sai parima magusa hoidise tiitli, suvikõrvitsasalat tunnistati parimaks soolaseks hoidiseks.

Hoidiste konkurss taustatantsijatega

Üks kollane suvikõrvitsasalat sai rahva poolt tunnustuse. Kui perenaine oli tänukirja kätte saanud, siis püüdsin külje alla pugeda ja retsepti välja peilida. Enam vähem sain teada koostis-ja maitseained. 

Kuldkollane suvikõrvitsasalat karriga

Netist otsides leidsin sellele sarnase retsepti.
2kg suvikõrvitsat riivida
0,5 kg sibulat viilutada
800g suhkrut
1tl peenpipart
2spl jämedat soola
20g karrit
0,5l vett
80-120g äädikat 30%
380 g mett
Segada kõik ained kokku, lasta 12 tundi seista, kuumutada keemiseni, purki, kaanetada.

Siis veel üks hiigla pikaks kasvav roheline kabatšokk on suvi läbi meid naerutanud. No sellist hiidrulli pole varem kasvatanud. 

Rohelised ’elevandilondid’

Teine huvitav vili on patisson, mis sarnaneb oma omadustelt suvikõrvitsaga, vili on ribilise äärega,  taldrikukujuline. Taim on põõsasjas, viljad on oranžid, helekollase viljalihaga.

Taldrikkõrvits ’Orange’

Marineeritud patisson-kurk-paprika

Spagetikõrvits  on ovaalse kujuga, mille viljaliha värvus võib olla valge, helekollane või oranž. Spagetikõrvitsa nimi tuleb sellest, et kuumtöötlemisel muutub kõrvitsa viljaliha spagetitaolisteks ribadeks. Oleme erinevaid seemneid katsetanud, kuid üks sort on ilus kollane, ei kasva väga suureks, taim põõsasjas, viljad säilivad hästi.

Spagetikõrvits ’Pyza’ vili on silindrikujuline, pikkus ca  20cm, kaal 2,5kg

Küpsetatud  spagetikõrvits

Kasvuhoones on üks melonitaim vilja moodustanud. Pärast rediste ära söömist jäi kasvuhoonesse natuke ruumi ja nii saigi taim sinna istutatud.

Melon ’Melba’

Kahjuks ei tulnud muskaatkõrvitsa kasvatamine sel aastal välja, ainult seemnepakist on pilt, kõrvitsaid ei saanud:( Jääb loota, et naabrinaisel kõrvitsa kasvatamine õnnestus.  Sellega lõpeb lühike ülevaade viliköögiviljadest, mida kasvatame.


Sügisene pööripäev, kus päev ja öö on võrdselt 12 tundi pikad, on käes.

1 kommentaar: