Sentens

Carpe diem!

laupäev, 18. november 2017

Väikesed rõõmud

Juhtus nii, et Tallinnas käik lõppes sellega, et Lõvisüdamete ema sõidutas mind lastega koju maale. Õhtuks sõitis tütar linna tagasi. Kaks päeva segasumma talus möödus tegusalt. Välitöödel oli Lõvisüdamik vanaisal abis lehti riisumas, kapsapäid ära vedamas, kanaaeda ümber tõstmas.

Välitööd

Toas naisterahvad tegid ettevalmistusi koogi küpsetamiseks. Esmalt käed korda.

Mitteveekindel küünelakk

Kui noormees tuppa tuli, läks keha kaunistamiseks. ,,Noor nahk on nüüd ära rikutud’’, kobises vanaisa.

Mitteõlikindel tätoveeting

Kui pärlid oli kaela seatud, asuti õunakooki tegema. Vennaraas käis potinoolimise suutäit mangumas. Mis värk lastel selle taina limpsimisega on?

Potinoolijad

Maitsev õunakook, mis söödi kiirelt ära
Retsept.
4-5 muna
2dl suhkrut  vahustada tugevaks vahuks,
200 g paksu hapukoort või jogurtit või skyri
5dl nisujahu
1tl küpsetuspulbrit,  segada kõik munavahuga.
Koorida õunad ja lõigata õhukesteks viiludeks, segada ühtlaselt taignasse. Valada koogivormi.
Küpsetada 200C juures 20-30 min.

Pärast lõunat otsisime rahulikke laua taga istumise tegevusi. 

Nuputamis- ja värvimisraamatud

Tüdruk värvis Lotte raamatut

Poiss nuputas Autode raamatu kallal

Jagasin kätte rasvapliiatsid, lihtne värvida ja ei pea teritajaga kogu aeg kõrval seisma.
Värvimistöö ajal sai muud juttu ka aetud.  Nuputamisraamatus tuli natuke arvutada, lugeda, võrrelda.  Liitmisega on lihtsam, aga lahutamine tuleb ennem läbi mõelda. Koogikandikul oli 6 koogitükki. Küsisin poisi käest, kui 2 tükki ära panna, palju alles jääb ja mitu koogitükki saab meist igaüks siis ära süüa. Vastus:,,Ühe koogitüki.’’ Seepeale tõstis tüdruk kiirelt pilgu taldrikule, luges tükid üle ja hindas: ,,Õige, vennas, sa oled tarkpea!’’ Mis ma siis veel siin nuputan? 
Kuidagi läks jutt suurte loomade ja nende järglaste nimetuste peale. Näiteks: lehm-vasikas, lammas-tall jne, Kanadel tulevad munast tibud, pardil munast tibud. Vaikus. Siis rõõmustab neljaaastane: ,,Ma tean, dinosaurustel tulevad ka munast tibud!’’  No vot siis, ma küll ei teadnud:)
Õhtul etendati meile katkendit muinasjutust ,,Vankumatu tinasõdur’’. Tinasõdur kandis oma onu vormimütsi ja  armus ilusasse tantsijannasse. Koos esitati paar tantsupoognat.


Õhtul voodis, enne magama jäämist, saab igaüks  raamatust midagi lugeda. Lõvipreili luges mingeid kaarte tähthaaval: PEEP PESEB... Poiss proovis lugeda lipuraamatut: Para-gu-ay, Gu-ya-na, Ecu-adur, Suri-name.  Oh püha taevas, mis nimed, keerasin kiiresti Euroopa riikide lippude lehekülje, sealt tuli ludinal Soome-Rootsi-Läti...
Siis oli õhtujutu aeg. Läksin mugavamat teed pidi ja lasin tahvlist ,,Kolme karu’’ muinasjuttu Helgi Sallol lugeda. Kui jutt otsa sai, nuuksus väike piiga: ,,Vanaema, Sa loe teinekord ise  neid muinasjutte ilusti!’’
Järgmine päev algas hommikupudru ja muude toimetamistega. Kanadele teri, munad korjata, ahi kütta, toad koristada. Sain kiita, et viisin esikuvaiba välja ja kloppisin puhtaks. 


Kui suppi ja mannavahtu oli natuke seeditud, oli aeg kohvikusse minna. Kohvikupidaja oli rõõmus ja nägus tütarlaps, kes oli endale abiliseks palganud seekord kelneri. (Aastate eest nimetati seda süüameheks). Esmalt toodi menüü- ’Grossi toidukaubad’ -millest lubati valida kõike.  Tellisin. Kelner kirjutas kõik hoolega üles. Teenindaja esitas ühe täiendava küsimuse:,,Kas te soovite kartulit tugeva t-ga või nõrga d-ga?’’  Ma võtsin seekord tugevaga. Vahepael toodi tassiga vett, et ootamine pikk ei tunduks. 

Toit koos nimekirjaga

Kelner küsis viisakalt, mida me joome ja kas soovime veel midagi. Kõht sai ilusti täis. Õnneks oli võimalus kaardiga maksta. 
Siis nuputasime veidike.


Värvisime natuke.

Kudusime tsipake.

Reede õhtuks tuli Lõvisüdamete ema maale ja meie saime lapsed talle uhkusega üle anda. Õhtul tegime sauna koos kõige sinna juurde kuuluvaga. Kuna Lõvipoiss käib laupäeviti  eelkoolis, siis pidid nad laupäeva hommikul Tallinna tagasi sõitma.
Selline nädalasisene lastehoid oli päris vahva ja nende arenemist on põnev jälgida. Tervist teile, kallikesed!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar