Sentens

Carpe diem!

pühapäev, 29. september 2019

Narva -Jõesuu silmufestival

28. septembril oli üle-eestiline ,,Maal elamise päev’’. Me oleme nüüd juba mõnda aega maal elanud, seega otsustasime sõita Tapa Bussiga Narva-Jõesuu silmufestivalile, külastada suurlinna Narvat.  Kadrinas hääletasime bussile ja sõit paksus udus võis alata.
Festival toimus Narva-Jõesuu Hele pargis Kuursaali ees.

Narva-Jõesuu kuursaal 1912.a

Narva-Jõesuu kuursaal 2019.a  ootab restaureerimist

Hoone omanik on Silmet Grupi omanikega seotud ettevõte Navesco, mis kuulub ka Tiit Vähile.
Silmud on küll haruldased veeloomad, aga Narva-Jõesuus püütakse jõesilmu juba ammustest aegadest. Kalalaadal pakuti värskeid ja erineval viisil valmistatud kalatooteid. Marineeritud ja sütel grillitud silmud on kõige traditsioonilisemad road. Festivali hitiks oli suur katlatäis tasuta silmusuppi. Kuna silmupüügi hooaeg ei olnud veel alanud, toodi jõesilmu kohale isegi Lätist. Kohalikku silmu jagus vaid supiks.

Silmusupp

Ma ei ole kindel, et ma seda silmusuppi väga igatsema jään, aga ära sai maitstud. Sõime kohapeal ka  teistest kaladest valmistatud roogi ning ostsime üht-teist kaasa.

Suitsurääbised

Suitsurääbised, kohafilee, marineeritud silmud tõime koju kaaa

Keeleseadust jälgitakse laadal. Tõlgitakse nii eesti keelest vene keelde kui ka vene keelest eesti keelde:)

Narva-Jõesuu Hele park rajati 1877.aastal. 

 Ilusa järve ääres puhkasime .

 Pargis kasvavad kodumaised puud vahtrad, männid, pärnad, kuused. Istusime pingil kui meiega ühines sõbralik vene seltskond, kel oli kõik vajalik kultuurse pikniku pidamiseks  kaasa võetud.


Kotist paistab termos, heeringavõileib, singisai, värske tomat. Jooki pakuti stiilsetest metallist rjumkadest. Nojah, istusime Seenevanaga pingi serval ja lutsutasime muigel sui  oma piparmündi komme😊.

Vabaduse tänavalt mere poole jääv ala on Pime park. Pime park on rajatud rannavallidele kasvanud looduslikku männimetsa. Uuendatud on  promenaad metsas.

Läbi Pime pargi mere poole 


Päike kaunistab Narva-Jõesuu vappi. Seetõttu on Pime pargis metallist päikese skulptuur. Päike on kinnitatud kiirte abil kivile. Päeval särab niisama, pimedal ajal valgustab teda kivile kinnitatud valgusti.


Kõige väärtuslikum Narva-Jõesuu loodusvara on 12 km laia ja peene puhta liivaga rand, mida tuntakse ka laulvate liivadena. Jõesuu liiv on nii peene teraga, et see hakkab teatava ilmaga plaazil jala all helisema. 

Laulvad liivad ja taamal  paistab Narva-Jõesuu lagunev muul


Piki merekallast kõrguvad 40 m laiuselt liivaluited. 6-10 m kõrgused, kaetud männiku ja pajuvõsaga.
Pärast jalutuskäiku jätkasime sõitu Narva suunas,
Järgneb.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar