Sentens

Carpe diem!

pühapäev, 29. september 2019

Narva

Narva-Jõesuust  on Narva 14 km. Narva on üks Eesti kahest piirilinnast.
Joaorus peatusime mälestusmärgi Rootsi lõvi ees. See on Stockholmi kuningalossi ees asuva pronkslõvi koopia, Rootsi kuningriigi kingitus Narva linnale. Sellega mälestatakse Põhjasõja Narva lahingut, mis tähistas Karl XII edu Narva linn all. Monumendi ühel küljel on Karl XII monogramm, aastaarv MDCC. II MS ajal läks monument kaduma, arvatavasti saadeti pronksist lõvi Saksamaale sulatusse. Monument taastati ja see avati Narva lahingu 300. aastapäeva puhul. Koopia  oli 1/3 väiksem originaalist ja vaatas ida asemel läände.
Ajaloost on teada, et neli aastat hiljem vallutas Peeter I nii Narva kui Tartu, 1710.a  Tallinna ja Riia.

 Rootsi lõvi, 1700. a  Narva lahingu mälestusmärk


 Narva jõe vastaskallastel üksteisest noolelennu kaugusel kõrguvad kaks kivilossi. Saksa rüütliloss Hermanni linnus ja vene Ivangorodi kindlus.

Narva Hermanni linnus

Jaanilinna linnus

 Moskva suurvürst Ivan III otsustas 1492.a Liivi Ordu Narva Hermanni linnuse vastu oma linnuse rajada.



Kodust leitud Eesti 5- kroonisel rahatähel on vaade kahele kindlusele ja neid ühendavale sillale.

Vaade promenaadilt piirisillale, 162 m pikkusele Sõpruse sillale

Meie bussisõit läbi  Narva oli kiire ja ajaliselt piiratud. Selleks, et mingit ettekujutust saada sellest vanast ja väärikast linnast, peaks mitu päeva kohal olema. Narva bastionid koos linnusega on peamiseks vaatamisväärsusteks. Victoria bastionide kasematid, mis olid suurtükkide laskmiseks mõeldud, on nüüd turistidele avatud.

Victoria bastion  kõrgus 16 m


Jalutasime Victoria bastioni kõrval oleval promenaadil. Euroopa alleel asuvad EL liikmesriikide valgusringid. Viimane oli Horvaatia, 2013.
Piirijõe kaldale paigutatud Seaküla Simsoni lõviskulptuur meenutab kangesti  Putinit.

Lõviskulptuuri otsas ei julge väga pikalt istuda midagi...


Paul Kerese auks on Narvas Peetri platsi juurde püstitatud mälestusmärk. Kujutatud on Paul Keres viimast partiid, mille ta mängis 1975. a  Walter Browne’ga. Mustadega mänginud Keres andis vastase kuningale tuld. Ei tea, kas see oli Seaküla Simsoni vimka, et ta pani Kerese meelega valgete nuppude taha, tagurpidi asetatud malelaua tõttu oli hoopis Keres kohtumist kaotamas. 


Nüüdseks on malelaud õigetpidi asetatud. Õnnemärgina silitatakse musta vankrit malelaual, mis on selle partii tähtsaim malend. Turistid on selle nii ära poleerinud nagu oleks see Browne valge vanker.

Veel mõned aastad tagasi oli Narva Aleksandri Suurkirik pankrotis ja oleks peaaegu oksjonil maha müüdud. 2016. a  tegi Eesti Vabariigi valitsus otsuse, mille kohaselt ostab riik koos EELK Narva Suurkiriku pankrotipesast välja.

2008.a taasavati kellatorn, tornis kirikumuuseum

Giid teadis rääkida, et paar mutikest õigeusu kirikust hakkasid kristlikus kirikus käima. Kui küsiti, mis põhjusel nad usku vahetasid, siis vastasid prouad,  et siin on kirikuõpetaja noorem ja käbedam. No vot, jutlusepidaja peab silmarõõmu ka pakkuma.

Narva Aleksandri Suurkirik

Omaette vaatamisväärsus on Kreenholmi saar ja Kreenholmi manufaktuur. Narva jõel asub astangutega juga, nüüd lastakse ainult suurvee ajal neile liigvett.

Kreenholmi piirkond ja Kreenholmi manufaktuur
Kreenholmi saar suurvee ajal

Kreemholmi manufaktuur asutati 1857.a, oli 19.saj teisel poolel kaasaegseim ja suurim tekstiilivabrik kogu Euroopas. Pariisi maailmanäitusel 1900.a tunnistati vabriku toodang  Grand Prix vääriliseks.

Kreenhomi manufaktuuri hooned

Kreenholmi manufaktuuri hooned

Narva elektrijaamad kasutavad jahutusvett auru kondenseerimiseks elektrijaama kondensaatorites, seetõttu on elektrijaamast väljuva vee temperatuur 5-10°C kõrgem kui sisenev vesi. Jahutusvesi võetakse jõest ja lastakse sinna tagasi. See loob soodsad tingimused kalakasvatusele, talveperioodil jääb veekanal jäävabaks.

Jahutusvee kanal

Narva veehoidla tammi ühte serva jäävad kanalid, mille kallastel on paadikuurid, mis meenutavad kunagisi garaažikoperatiive. Tegemist on kohaga, kus kalamehed oma veesõidukeid ja muud nodi hoiavad. Kohalikud on selle koha Veneetsiaks nimetanud.
Paadikuurid kanali kaldal




Narva Veneetsia droonifoto netist võetud

Nublu muusikavideo ,,für Oksana’’ on osaliselt seal filmitud.
Narva tekitas huvi sinna tagasi minna. Tahaks natuke Narvast ja narvalastest midagi lugeda. Sügisõhtuks sobib Katri Raik ,,Minu Narva’’, Jaak Juske ,, Lood unustatud Narvast’’.

2 kommentaari: