Sentens

Carpe diem!

esmaspäev, 30. september 2019

Sillamäe, Valaste juga

Narvast sõitsime 25 km kaugusele Sillamäele. Sillamäe oli II MS lõpust alates kuni 1991. aastani suletud linn. Ida-Virumaal diktüoneemakilt sisaldas uraaniokside. 1947.a  rajati Sillamäele uraani rikastamise tehas. Sillamäel toodetud uraan moodustas üle veerandi NL uraanitoodangust. Uraanimaagi töötlemine lõpetati 1989.a. Alates 1990.a. toodetakse haruldaste metallide ja haruldaste muldmetallide ühendeid, puhtaid metalle-Ta, Nb, Ce, Nd.  Siit on leitud vist kõiki Mendelejevi tabeli elemente, isegi neid, mida veel avastatud pole☺.
NPM Silmet OÜ on suurim haruldaste metallide ja haruldaste  muldmetallide tootja Euroopas. Eestis asubki ainus haruldaste muldmetallide tootmise tehas, mis on väljaspool Hiinat.
Silmet toodab haruldastest muldmetallidest kõige enam tseeriumit. «50 protsenti moodustabki tseerium, 27 protsenti lantaan, veidi vähem neodüüm ja praseodüüm. Lisaks vähesel määral euroopiumit, samaariumit, gadoliiniumit, düsproosiumit, terbiumit. Isegi veidi ütriumit on seal,» loetleb O’Brock perioodilisuse tabeli lantaniidide rühma kuuluvaid metalle.
Leidsime Sillamäel keemikut sümboliseeriva mälestussamba, elektronid tiirlemas pea kohal. Kui keemikupilt tehtud, siis oli aega silti lugeda: Oktoobrirevolutsiooni 70. aastapäevale pühendatud 1987.a😄

Ausammas ,,Rahumeelne aatom’’

Pobisesin omaette fotograafile, et mida need revolutsiooni sildid siin kummitavad. Abikaasa tuletas mulle värvikalt meelde, kuidas tema Suure Sotsialistliku Oktoobrirevolutsiooni 60. aastapäevaks naise võttis ja tähistab seda varsti juba 42. aastat.  Hurraaa!  Jajah, teadagi.
Eraldi veel Sillamäe kultuurikeskusest, millega on kaudselt meie suguselts seotud.

Sillamäe Kultuurikeskus ehitati 1949.a.

Meie lapsed ei teagi, et vanaisa Aksel kandis saksa sõjaväeteenistuse eest määratud vanglakaristust Sillamäel. Sõjavangidest moodustunud tööpataljon tegi raskemaid töid 1949.a Sillamäe kultuurikoja ehitusel. Kuna vanaisa oli hea joonistamisoskusega, siis hiljem lubati tal plakateid maalida ja loosungeid  kujundada.




Sillamäe Kultuurikeskuse peasissekäik

Kultuurikeskuse juurest viib alla mere äärde võimas trepp, mida kaunistavad lilledega ehisvaasid. Liivane rand on ligi 6 km, Sillamäel on puhkamas käinud Pjotr Tšaikovski, Moskva ja Peterburi intelligents.

Sillamäe miljonivaade

Sillamäe on äärmiselt puhas ja hooldatud linn. Rahvuselt venekeelne, aga on harjutud eesti keelt kuulma.
Tagasi sõitsime Saka-Ontika-Toila maantee kaudu. Vahepeatus Valaste joa juures. Juga polnud kodus, aga vaade oli lummav.

Ontika pankrannikult vaade merele

Valaste joa trepistik 365 astet

Kohtla-Järve keemiatehased.
Vasakpoolsed mahutid kuuluvad mineraalväetiste tehasele Nitrofert

Üks väga hariv ja mõnus reisipäev oli. Tänud Tapa Bussile, kes võtab ette Eestit tutvustavaid reise. Ilm oli soe, kuiv ja päikeseline.
Täname ka muhedat ja asjatundlikku giidi. Ilusat sügist!

4 kommentaari:

  1. Aitäh reisikirjade eest!

    Varasügisene ilm on piltidel väga ilus.
    Tekib endalgi tahtmine Ida-Virumaad rohkem avastada.

    VastaKustuta
  2. Tõesti oli kaunis värviline sügisilm ja tore seltskond.

    VastaKustuta
  3. Vahva! Käisime seal alles, aga seda ei teadnud.

    VastaKustuta