Sentens

Carpe diem!

pühapäev, 26. juuli 2020

Üllatuslik päev Pärnumaa äärealadel

Kuna Lõuna-Eesti reis jäi ära, siis võtsime vastu ühepäevase reisi pakkumise Pärnumaale. Eesti edelanurk on vähem tuntud, huvitavat ja ootamatut võib leida igast Eestimaa nurgast. Meie alustasime reisi Kadrina Konsumi parklast, Tapa Buss on reisikorraldaja. Neil on reisid nii korraldatud, et hinna sees on transport, giidi tasu, kõik sissepääsud, degusteerimised ja lõunasöök.
Esimene peatus oli Pärnumaa rabade vahel Ahaste lähedal, Kiisama külas asuvas Liblikamajas.
Liblikad elavad talveaias, kus lendavad vabalt ringi, toituvad või on puhkeasendis. Päevaliblikad on pärit Panamast,  Ecuadorist, Filipiinidelt. Taimedest kasvavad banaan, kannatuslill,  orhideed jt. Igal liblikaliigil on kindlad peremeestaimed, millele munetakse munad ja mida röövikud pärast söövad. Liblikaid tellitakse ja ostetakse nukuna, transpordiaeg ei tohiks olla pikem ühest ööpäevast. Idee liblikamajast sai peretütar Inglismaalt, kus ta esmakordselt liblikatega kokku puutus.


Pererahvas on maja lähedale tiigi rajanud, kus kasvavad tiigikalad: koi, mis on karpkalast  aretatud dekoratiivne ilukala, kuldkala ehk hiina hõbekoger, kuldsäinas, valge amuur.
Edasi sõitsime Audrust läbi, mööda mereäärt Lindi kalurikülla, Kapteni talu Suvekohvikusse lõunasöögile. Kodukohvikus pakutakse maitsvaid kalaroogasid.

Meie lõunasöögiks oli  ahvenakotlett, kook ja kohvi.

Värskelt püütud kalast tehakse põnevaid kalatooteid. 2018.a Pärnumaa maitsete  aastal toidumeene konkursil sai suitsuvimmakonserv ajakirja ,,Naisteleht’’  eriauhinna.

Suitsuvimmakonservid

Kapteni talust sõitsime lõuna poole Pootsi veinimõisa.  Pootsi mõis on rüütlimõis, mis rajati 16.saj teisel poolel. Algselt olid mõisa omanikeks Pahlenid. 1939.a müüs Heinrich Gotthard von Maydell mõisa Hans Põldsamile. Põldsam hukati Kirovi vangilaagris. Suure mõisa majapidamine jäi Maria ja kolme poja kanda. Maria oli väga edukas mõisaproua, selle eest saadeti ta 1944.a. vangilaagrisse kaheksaks aastaks. Pärast sõda tegutses peahoones Pootsi kool.  2017.aastast on mõisa omanikud Hans Põldsami poeg Ants ja tema noorim poeg Ants Põldsam. Mõisa ümber on iidne park ja 500! puuga kirsiaed.

Härrastemaja peatrepil asub mansardkorruse toestamiseks ehitatud nelja sambaga portikus.
Renoveeritud on suur osa esimesest korrusest, peasissekäigu trepikoda.


1962.a ehitatud teise korruse trepp ja fuajee.

Valik Pootsi veinimõisa toodetest

’Kolme Venna Vein’ Maria poegade auks 



Nüüd valmistatakse Pootsi mõisas kodumaistest marjadest maitsvaid käsitööveine.


Degustatsioonil pakuti  erinevaid veine, vaarika- ja mustasõstravahuveine, limonaadi.

Pootsi  veinimõisa veiniga

Degusteerimisest õhetavate palgetega sõitsime läbi Tõstamaa Soomra suvilarajooni tagaserva  Sanga Tõnise talu vene muuseumi. Sanga -Tõnise talu perenaine Ljubov Petrova lõi kodumuuseumi oma vanaisa ja vanaema auks.


 Perenaine võtab meid vastu äsja ahjust tulnud saia ja soolaga. Ukrainas sündinud perenaine tutvustab vene kultuuri ja rahvakombeid, õpetab viisakalt tervitama, pakub suupisteid ja samovariga keedetud teed.


Perenaisel on huvitav samovaride kogu.



Kuldse maalinguga hohloma nõud. Hohloma nõud on pärnapuust erilise tehnoloogiaga valmistatud esemed.



Käsistsi maalitud kuldsel taustal erksavärvilised puuviljade, marjade mustrid on kordumatud.
Vene külalislahkus. Külaline pandi voodi servale istuma. Parimad palad pakuti külalistele.

Jäär kahe heinakuhja vahel. Või oli see kits?



Kaunitarid rätikutega esinemas

Lõpetuseks jõime väga head aromaatset teed siirupiga, näksisime küpsist. 

Müügil oli fermenteeritud põdrakanepist tee ehk ,,Ivan tšai’’

Tänasime lahket perenaist ja lehvitasime hüvastijätuks.

Veel üks Marusja

Külaskäigud olid lõppenud ja alustasime koduteed. Terve päev oli kuiv ja päikseline. Eestimaa avastamine on põnev. Hea, et Tapa Buss otsib välja huvitavaid kohti ja erilisi inimesi. 
Lõpuakordid. Tapal ilmnes bussil väike tehniline rike. Suurem osa sõitjatest väljus Tapal, viis reisijat tahtis Kadrinasse edasi sõita. Bussijuht pidi bussi vahetama ja siis edasi sõitma. 

Sõidutas meid kuskile ...Baar LOLITA ööklubi... ette ootama

 Abikaasa  võttis kohvitermose välja, üks proua  ridikülist Jägermeistri ja metallist rjumkad. Nii tekkis meil improviseeritud joogipaus☺
Kui buss ette sõitis oli kogu väsimus võidetud ja meeleolu ülev. Tuli meelde ,,Meri ja Orav’’
Ma kinnitan käsi südamel:,,Mis jutt see on? Millal mina ennem olen organiseerinud viinavõtmist?’’


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar