Sentens

Carpe diem!

esmaspäev, 7. detsember 2015

Sokid

Sokke on mulle meeldinud kududa samuti nagu kindaid. Tööd on lihtne kaasas kanda, valmib kiiresti, huvitav on jälgida ķuidas kanna kudumisel muutub vorm ning sokk sobib ilusti jalga. Aastaid olen kudunud oma perele sokke, täiskasvanutele on ring täis kootud. Õnneks sünnib väikseid sokisõpru juurde ja veelgi enam, nende jalg kasvab koos vanusega!
Mõnikord alustan lõngast, mille värv või kiudmaterjal mulle meeldib, siis tulebki selline sokk, mis selle esile toob. Teine kord ahvatleb mingi muster, värvikombinatsioon, inspireerivad erinevad tehnikad, mis on ilusate sokkide kudumise aluseks. Ja muidugi sokk peab jalas hästi istuma, olema mugav kandjale. Sokid on mugavad, kui nad on piisavalt venivad, hoiavad ümber jala, kuid ei pitsita. Vahel tuleb arvestada, kuidas sokk jalanõusse mahub, seega mahulised koekirjad tuleks lõpetada enne pahkluud, soki tald peab olema sile ja pehme, varbaots siledakoeline ja nii lai, et varbad vabalt sisse mahuksid.
Kudunud olen villaste ja puuvillaste sokilõngadega, mis sisaldavad mõningal määral kunstkiude, et sokk kauem vastu peaks. Kui lõngal puudub selline lisand, siis olen kanna ja varba tugevduseks kasutanud nailonniiti, mida on ka lõngapoes müüa. Sellisel juhul ei pea niit-nõel rinnas sokikandjal järel käima. Koetihedus on ka oluline, tihedamad silmused peavad paremini vastu, nendel kulub ainult välimine külg.
Sokid on kootud erinevatest lõngajääkidest, eelnevalt oli lõngatutsud pooleks jagatud, et mõlemale sokile samasugune muster tekiks.


Sokid on kootud ,,valmis mustriga’’ sokilõngast õpetuse järgi. Ja oh imet, tulidki enam- vähem ühesugused.


Sokid on kootud puuvillasest mustriga sokilõngast. Sääreosa sai lühike ja säär kipubki lonti jääma. Kitsas soonikukomponent sääre osas ei hoia sokki üleval. 
Raamatupoes käsitöö sõprade riiuli juures luurates hakkas silma huvitav raamat.

Sokikudumise meistriklass
Nii palju erinevaid tehnikaid! Enamus ameeriklasi on õppinud sokke kuduma nelja vardaga, kolmel on silmused, neljandaga kootakse. Eurooplased õpivad viie sukavardaga kuduma, viimasel ajal on hakatud tootma 23 cm ringvardaid, mis on mõeldud sokkide kudumiseks. Erinevaid kanna kudumise tehnikaid, pöia ja varba kudumise õpetusi, viimistlemist,  varbast alustatud sokkide kudumist ja kõike muud on raamatus käsitletud.  Alustasin lihtsamatest õpetustest.

Põimilised sokid
Lõng peenike, meriino, mohääri ja nailonit sisaldav. Vardad 2mm, 4 sukavarrast, klassikaline saksa kand (tavapäraseim eesti sokkide puhul). Sääreosa eespool on palmik, soonik on sääre tagaosas kuni kannani, mis annab sokile elastsust ja sokk istub paremini jalas. Seda ei osanud ette näha, et lõnga valge osa satub kannapõhjaks. See kipub kiiremini määrduma.

Rombilised sokid
Lõng villase ja nailoni segu, 2,25 vardad, 4 sukavarrast. Väikese pitsimustriga sokid on hingavad ja mugavad. Pitsiribade vahel on pahempidised silmused, mis annavad veniva sooniku efekti ja mille tulemusena istub sokk jalas hästi. Ümar kand ja laia kandiga varvas. 


Prantsuse turusokid
Kirjatud mustritega sokid. Kasutatud on villase ja nailoni seguga lõnga, kootud viie 2,75 mm sukavardaga. Sokid on alustatud dekoratiivse läti keerdus silmusteloomise võttega. Kiilkand võimaldas mustril jätkuda kogu pöia ulatuses. Nelja kahandusega varbaots on mustri osaks


Roosisoonikud
Kahekordne lõng, villa ja nailoni segu, 2,25 mm, 5 sukavarrast. Nende sokkide pitsimuster on inspireeritud lillelistest paeltest. Mullegi on soki kudumine meditatiivne tegevus, seega lihtsaid motiive on kerge meelde jätta ja kududa.   Ümar kand, laia kandiga varvas.

Bulgaaria lilled
Peenike lõng meriino ja puuvilla segu, 2mm vardad, 5 sukavarrast. Keeruliseks teeb kudumise mustri asukoht jalasääre väliskülje keskosas. Intarsiamustri kudumine ringselt on üsna vaevarikas, taustasilmused ja mustrisilmused kootakse eraldi .

Raamatus on kõige kohta üksikasjaline õpetus. Veel ei ole proovinud varbast alustatud sokke ega ringvarrastega  soki kudumist.
Raamatupoest hakkas silma ,,Esiemade pärandist inspireeritud sokikirjad’’, mille muidugi ära ostsin. Inspireerivad sokikirjad on ootel. 
Siiani on kõik kootud sokid omaniku leidnud ja mööda Eestimaad laiali rännanud.
Kudumiseni.









6 kommentaari:

  1. Väga-väga ilusad sokid. Tea, kas praegu koobki neid pool Eestimaad :)
    Olen seda raamatut mitu korda käes hoidnud ja siis jälle riiulisse tagasi pannud. Vanamoodi on käe sees ja kui sokke vaja läheb, siis on alati kiirus taga.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tänan heade sõnade eest! Mina imetlen teie laialdasi aiandusalaseid teadmisi, liigirikast dendroparki,hoolivat suhtumist hobiaednikesse.Tervist ja lennukaid ideid edaspidiseks! Ilusat jõuluaega!

      Kustuta
  2. Et sul ka nende kõikide sokkide pildid alles on. Vaatasin, et oi, need roosad sokid on mul just praegu jalas...

    VastaKustuta
  3. Maailma parimad sokid!

    Millegi pärast on nii, et need "jääkidest" tehtud sokid võib-olla jäävad esteetilisuselt alla peenetele meistriklassi sokkidele, aga on siiski kuidagi armsamad ja hingelähedasemad.

    Kahju, et mul villaga kõige paremad suhted pole :(

    VastaKustuta
  4. Tänud! Sokke saab ka akrüüllõngast kududa, ainult need ei ole nii soojad.

    VastaKustuta